• ANNE REITSMA FOTOGRAFIE

Goede zomer voor toerisme Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG Ondanks de natte maanden juli en augustus beleefde het toerisme op de Heuvelrug een goede zomer. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei onder vakantieparken en attracties op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. Naast dagbezoek aan de regio ontwikkelde vooral het bezoek aan vakantiehuisjes in het luxe segment zich goed. Hoewel ook steeds meer buitenlandse toeristen de Heuvelrug weten te vinden, blijven Nederlandse vakantiegangers en thuisblijvers die een dagje op stap gaan in eigen land de grootste groepen.

De Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei vertegenwoordigen samen met de stad Utrecht (40 procent) tweederde deel van het totale recreatie en toerisme van de provincie Utrecht. Met bijna twee miljoen overnachtingen in hotels, op campings en in vakantieparken is de Heuvelrug daarnaast goed voor ruim 60 procent van het verblijfstoerisme.

GROEI Uit gisteren gepubliceerde CBS-cijfers in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat recreatie en toerisme landelijk veel sneller groeien dan de totale economie. „Op de Heuvelrug is het economisch belang met een jaarlijkse toegevoegde waarde van 675 miljoen euro zelfs ruim hoger dan het landelijk gemiddelde", zegt RBT-directeur Michiel van der Schaaf. Daarnaast biedt de gastvrijheidseconomie zo'n 20.000 mensen werk en levert de sector een belangrijke bijdrage aan het voorzieningenniveau in de dorpen en steden. „Op die manier levert de sector een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor bewoners en het vestigingsklimaat voor bedrijven in het gebied", aldus Van der Schaaf.

TOTAALBELEVING Volgens Tim Rooijakkers, manager van Landal Amerongse Berg in Amerongen, zijn bezoekers vooral op zoek naar het totaalplaatje: „Veel van onze gasten zoeken een totaalbeleving en trekken met wandelschoenen de natuur in, of stappen op de elektrische fiets om de regio te verkennen."

Ook in de nazomer is er nog veel te beleven op de Utrechtse Heuvelrug. Meer informatie is te vinden op www.opdeheuvelrug.nl.