• Babs Bouwman

Goed leren bewegen met Nijntje

DOORN Kinderen tussen de twee en vier jaar spelenderwijs beter leren bewegen. Dat is het doel van het Nijntje Beweegdiploma. De grootste ontwikkeling van de motoriek vindt plaats in de peuterleeftijd. Daarom stimuleert gymvereniging Unitas uit Doorn kinderen van 2 tot 4 in hun ontwikkeling en kunnen zij een speciaal KNGU-programma volgen. Met als resultaat het Nijntje-beweegdiploma. Gymdocente Yvonne Koper is opgeleid om deze lessen te geven: ,,Het werken met deze jonge kinderen geeft mij veel energie.''

Babs Bouwman

Koper is docent bewegingsonderwijs. Ze gaf gymles in het basisonderwijs en doceerde bewegingsonderwijs voor kleuters aan studenten van de PABO . In Doorn gaf ze tien jaar peuter- en kleuterdans en sinds één jaar kleutergym. Ze doet dit werk als vrijwilliger: ,,Ik vind het leuk om iets in het dorp te doen en een maatschappelijke bijdrage te leveren". Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd ervaren dat bewegen leuk is. In haar lessen leert ze de peuters beter bewegen op hun eigen niveau en nèt iets moeilijker. Want je moet kinderen blijven uitdagen. Natuurlijk moet het niet té moeilijk zijn, want het kind moet wel succes hebben. Blij en trots op zichzelf zijn dat iets gelukt is.

FANTASIE De ouders mogen meedoen met de lessen, dat maakt de drempel lager. De peuters leren door te ontdekken, uit te proberen, te herhalen en na te doen en in de lessen komen allerlei motorische vaardigheden aan bod: rollen, klimmen, klauteren, springen, balanceren en kruipen. Vaak met muziek, want dat vinden peuters heel leuk. Yvonne werkt graag met thema's: ,,Het is belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Ik gebruik veel fantasie, verhalen en muziek. Stel je voor: de bank waarop een kind loopt is ineens omgetoverd tot een boomstam over een rivier. Of de kleintjes mikken zachte witte sneeuwballen op een sneeuwpop of gaan sleetje rijden in een doos en de bank is de berg. De gymjuf gebruikt ook vaak sprookjes en dieren in haar lessen. De kinderen vinden die fantasie prachtig en genieten er zichtbaar van."

PROEFLES Naast bewegen leren kinderen ook andere vaardigheden. Omdat de lessen zijn gericht op het slagen van het kind, vergroot het hun zelfvertrouwen. Ze leren samenwerken door baloefeningen te doen met de ouders in kleine groepjes. De sociale vaardigheden groeien en ze durven meer. En wat te zeggen van het plezier dat kinderen beleven tijdens de lessen. Iedereen mag twee proeflessen meedoen. Daarna word je lid van de gymvereniging Unitas.

Nijntje gym is op woensdag van 15.30 tot 16.15 uur en de lessen duren tot de zomervakantie. Natuurlijk is de laatste les een feestje, want dan krijgen de kinderen een Nijntje Beweegdiploma, waarop staat wat ze allemaal geoefend hebben. En na de vakantie? Dan kunnen de peuters verder met Beweegdiploma 2. Of ze stromen door naar kleutergym. Want er zijn altijd meer uitdagingen om nog beter te leren bewegen.

Kijk voor meer informatie op www.unitasdoorn.nl.