• Dorpsjournalist.nl

Gifsanering Acacialaan loopt verder uit

DOORN De gifsanering rond stomerij Van Boordt aan de Acacialaan is weer vertraagd. Volgens milieuwethouder Hans Nijhof (fractie Open) dalen de meetwaarden van de verontreiniging met het giftige perchloorethyleen minder hard dan gewenst. De oorzaak daarvan is nog onbekend en daar wordt momenteel door de provincie en saneerbedrijf Bosatex onderzoek naar gedaan. Intussen heeft de stomerijeigenaar aangekondigd dat hij zijn bedrijf wil sluiten.

Michiel Schaaij

De ondergrondse sanering op de Acacialaan had eigenlijk in januari van dit jaar al voltooid moeten zijn. Afgelopen voorjaar werd voor het eerst melding van enige vertraging gemaakt. De nieuwe tegenvaller heeft gevolgen voor het vervolg van de saneringoperatie, zegt Nijhof. Zo is de start van de biologische grondschoonmaak tussen de Acacialaan en de supermarkt van Albert Heijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.

WONINGEN In de laatste fase van de sanering zou de vervuilde pluim vanaf Cultuurhuis Pléiade in de richting van de vijver van Huis Doorn en de Achterweg aan de beurt komen. Maar ook de start daarvan moet voorlopig worden opgeschoven. Verder loopt de bouw van een aantal sociale huurwoningen aan de Van Bennekomweg vertraging op, omdat de saneerapparatuur die daar staat opgesteld langer nodig is.

SCHONE GROND Woonwethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) betreurt het uitstel voor de start het nieuwbouwwijkje. ,,Maar we willen wel dat de grond rond de stomerij aan de Acacialaan schoon is, voordat we daar vlakbij gaan bouwen", zegt Boonzaaijer. De stomerij zelf wordt, als het aan ondernemer Thomas van Boordt ligt, ook geschikt gemaakt voor bewoning.

VERANTWOORDELIJKHEID Van Boordt heeft bij de gemeente zijn bedrijfsbeëindiging aangekondigd en een verzocht om het bedrijfspand een woonbestemming te geven. De gemeente heeft die procedure nu in gang gezet. Wethouder Nijhof zegt blij te zijn met Van Boordts beslissing om de stomerij aan de Acacialaan te beëindigen. ,,Ik vind het goed dat de hij daarmee zijn eigen verantwoordelijkheid heeft genomen", aldus Nijhof.