• Mariska Cornelissen is de coördinator Buurtgezinnen Utrechtse Heuvelrug.

    Corina Blommendaal

'Gezinnen koppelen aan gezinnen'

DOORN Buurtgezinnen is een landelijk initiatief. Binnen de Utrechtse Heuvelrug is Mariska Cornelissen uit Driebergen de coördinator. Zij koppelt vragende gezinnen aan helpende gezinnen en als er een klik is, wordt laagdrempelige hulp geboden.

Corina Blommendaal

Voordat ze een gezin aan een ander gezin koppelt, gaat Mariska Cornelissen uitgebreid met ze in gesprek. Wat is er nodig bij het vragende gezin? En wat kan het steungezin bieden?

,,Voor de kennismaking ga meerdere keren bij de gezinnen langs, zodat ik zeker weet dat de hulp die nodig is er is. Bovendien is de klik natuurlijk belangrijk. Daarbij helpt het als je een beetje op dezelfde manier in het leven staat. Als aan die voorwaarden is voldaan, hebben de gezinnen een aantal gesprekken met elkaar. We maken duidelijke afspraken en als het eenmaal loopt blijf ik het van een afstandje volgen. Maar hebben de gezinnen vooral onderling veel contact."

KORTE LIJNEN Het helpende gezin loopt in ieder geval twee jaar mee, of zolang het nodig is. ,,De hulp is laagdrempelig en voor de lange termijn. Daarmee bieden ze degenen waar het om gaat structuur, rust en stabiliteit", legt Cornelissen uit.

,,Ik heb het afgelopen jaar ongeveer tien koppelingen gemaakt. Na twee maanden hebben we een gesprek over hoe het gaat. Soms moeten er dingen bijgeschaafd worden, maar meestal loopt het goed. Daarna is er elk half jaar een evaluatiemoment. Wat ik heel belangrijk vind, is dat beide gezinnen mij heel makkelijk kunnen bereiken en de lijnen kort zijn. Ik probeer het informeel te houden, zonder te veel rompslomp en administratie maar wel met duidelijke afspraken zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is."

OP ADEM KOMEN Regelmatig gaat het om een ouder die een vast rustmoment nodig hebben om tot zichzelf te komen. Het steungezin is een extra veilige plek voor het kind dat thuis vanwege allerlei omstandigheden niet de volle aandacht kan krijgen en tegelijkertijd kan de ouder(s) even bijtanken. ,,Het is voor mij een hele fijne oplossing in een vervelende tijd waarin ik in een burn-out terecht kwam", vertelt een vragende ouder.

,,Ik ben heel dankbaar voor de steun die ik nu krijg. Mijn man heeft een eigen bedrijf en werkt hard. We hebben twee kinderen die veel begeleiding nodig hebben. Dat vraagt best veel van je als ouder. Op een gegeven moment trapte mijn lichaam op de rem. Als je dan geen beroep kunt doen op je naaste omgeving, wordt het een hele uitdaging om de praktische dingen voor elkaar te krijgen. Onze dochter gaat één middag per week naar het steungezin en ze kijkt er naar uit".

Het helpende gezin geniet van de wekelijkse bezoekjes van de dochter. ,,Ze is dol op bakken en creatief bezig zijn. Ik ook, dus dat is een prima match. En ook onze dochter heeft een goede klik met haar. Ik ben blij dat we op zo'n eenvoudige manier hulp kunnen bieden."

MENSEN VERBINDEN Cornelissen vindt het fijn om mensen met elkaar in contact te brengen. ,,Ik lever graag een bijdrage aan de gezinnen waar het moeilijk gaat en geef ze zo een steuntje in de rug. Ook de integratie vind ik belangrijk. We wonen in een prachtige gemeente maar er zijn toch ook heel veel plekken waar het moeilijk is. En daar wil ik oog en oor voor blijven houden. Het verrijkt mij eraan bij te dragen mensen weer in hun eigen kracht te zetten."

Meer informatie: www.buurtgezinnen.nl of e-mail: mariska@buurtgezinnen.nl.