• Bloemenkoningin 2018 Gerina van der Sijs in haar jurk gemaakt door Modevakschool Wouda.

    Pamela Bakhuizen

Gerina van der Sijs is Bloemenkoningin 2018

LEERSUM Gerina van der Sijs mag zich een jaar lang de Bloemenkoningin van Leersum noemen. De 27-jarige kersverse koningin komt uit Doorn, woont in Amerongen en is lid van Bouwgroep De Heuvelrug. Haar passie is korfbal en beroepsmatig is ze als beleidsadviseur in het sociale domein gedetacheerd bij telkens andere gemeenten in de regio.

Edith Hazelzet


Zaterdagavond werd de nieuwe Bloemenkoningin gepresenteerd in SCC De Binder. Dorpswethouder Hans Nijhof kroonde haar als opvolgster van Sofie van Lunteren. Alhoewel Gerina niet uit Leersum komt, heeft zij een sterke band met het dorp: ,,Ik heb familie in Leersum, en veel vrienden doordat ik bij Bouwgroep De Heuvelrug zit."

CORSOBAND Sinds 2012 is zij actief voor deze bouwgroep, na enkele jaren van bier drinken tijdens 'De Nacht van Leersum'. ,,Natuurlijk begon ik met plakken en konten, maar vorig jaar maart heb ik leren lassen van de jongens. Nu help ik nog als enige vrouw om het frame in elkaar te zetten, tot mijn moeder klaar is met leren lassen want ik heb haar aangestoken." Aangezien de bouwgroep de wagen helemaal zelf bouwt, is Gerina nu al twee avonden in de week bezig voor het bloemencorso: ,,De gezelligheid en saamhorigheid zijn voor mij het belangrijkste aan het corso. Samen met vrienden zo lang ergens naartoe werken en dan een mooie wagen op de weg zetten, is bijzonder."

ENTHOUSIAST Haar uitverkiezing spreekt voor zich voor Roelie Vriend, naast vaste begeleidster van de Bloemenkoninginnen, lid van de selectiecommissie. ,,Kijk dan: ze verkoopt zich vanzelf. Ze is zo welbespraakt, vrolijk en gezellig, én thuis in drie dorpen van de Heuvelrug." Gerina zelf kijkt enthousiast uit naar een gezellig jaar. ,,Het zal ook wel pittig zijn, op de drukste dagen wanneer veel mensen iets van je vragen, maar vooral heel leuk." Ze bekijkt haar staatsieportretten met gemengde gevoelens: ,,Ik vind het heel raar maar tegelijk ook mooi om mezelf zo te zien. Ik ben altijd heel basic gekleed; in jeans en sneakers met mijn haar in een staart." Gerina kijkt ernaar uit om het corso te promoten en meer bekendheid in de andere Heuvelrugdorpen te kunnen genereren. ,,We hadden met Bouwgroep De Heuvelrug op Koningsdag al een kraam besproken bij Huis Doorn en nu ben ik daar als Bloemenkoningin." Ze verwacht dat de verrassing in haar omgeving op haar uitverkiezing groot zal zijn: ,,Ik heb mensen die van mijn sollicitatie wisten, wijsgemaakt dat ik ben afgewezen. Ik kijk het meeste uit naar de reactie van mijn tante!"ACHTERGROND Gerina studeerde algemene sociale wetenschappen aan de universiteit van Utrecht. Voor haar masterscriptie onderzocht zij in hoeverre de voorkeur voor een bepaalde soort muziek belangrijk is voor de houding van jongeren tegenover seks. ,,Heb je bijvoorbeeld een lossere seksuele moraal als je naar hiphop luistert?" De sociaal wetenschapper praat enthousiast over haar werk in het sociale domein, maar haar grootste passie ligt bij korfbal. Op haar achtste begon Gerina met korfballen bij KCD in Doorn, waar ze haar jeugd doorbracht. Behalve als speelster is zij zeer actief voor de vereniging; ze zat in vele commissies en de afgelopen drie jaar in het bestuur. Dit seizoen speelt ze in KDC1. ,,Korfbal betekent voor mij gezelligheid. Ik ben negentien jaar lid en KDC is echt mijn tweede thuis. Iedereen kent elkaar." Vanaf haar veertiende is Gerina ook jeugdtrainer en coach: ,,Helaas heb ik daar momenteel geen tijd meer voor."