• Marc Satijn

Gemeente wil Wildzicht opruimen

LEERSUM De Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft dinsdagmiddag een inventarisatie gemaakt van de nog op te ruimen stenen, caravans, ijzerhandel en 'rommel' op de Leersumse Camping Wildzicht. Eerder gaf de gemeente campingeigenaar Bert van Doorn de opdracht om zijn terrein aan de Gooyerdijk schoon te maken en op te ruimen. De daarvoor gestelde afloopdatum van 4 maart geeft de gemeente nu reden vaart achter een eigen opruimactie te zetten, zo nodig op kosten van de eigenaar, wat enkele duizenden euro's kan bedragen.

Marc Satijn

De camping raakte vorig jaar in opspraak omdat de gemeente de permanente bewoning op het terrein per 15 juni dit jaar aan banden wil leggen, iets wat jarenlang werd gedoogd. Van Doorn is ten einde raad en wordt steeds wanhopiger. Onlangs heeft hij naar eigen zeggen nog 15.000 euro betaald voor de aanschaf van een kraanwagen, die hij nodig heeft voor zijn eigen opruimactie. ,,De kosten voor een opruiming van de gemeente kan ik er niet bij hebben!"

AFSPRAKEN Volgens hem is het vooral de gemeente die zich niet aan haar afspraken houdt. ,,De gemeente had beloofd elke twee weken langs te komen om te kijken hoe ver ik ben met op ruimen", aldus Van Doorn, die zegt de afgelopen maanden niemand te hebben gezien. Volgens de toezichthouder was dit juist een eigen keuze van de campingeigenaar. ,,U vond dat dit niet nodig was", zegt hij tegenover Van Doorn, die dit beschouwt als 'leugen'.

VERHAAL Van Doorn is dan ook afgelopen maandag verhaal gaan halen in het gemeentehuis, maar burgemeester Frits Naafs en de verantwoordelijk ambtenaar waren voor hem niet bereikbaar. Maar volgens Naafs valt het allemaal best mee met de onbereikbaarheid. ,,Wij hebben al meerdere gesprekken gehad met meneer, die zich gewoon aan zijn afspraken moet houden", aldus Naafs.

OPRUIMEN Van Doorn is echter van mening dat hij al een groot deel heeft opgeruimd, maar dat hij door omstandigheden nog niet aan de rest is toegekomen. Mede daarom wil hij opnieuw naar de rechter stappen om de opruiming te voorkomen. ,,Ik heb ook verteld dat mijn moeder ziek was en dat ik veel tijd met haar doorbracht , maar dat interesseert ze niet…"

Nu de inventarisatie is afgerond gaat de gemeente zich beraden op het verder opruimen van het terrein. ,,U heeft meer dan een jaar de tijd gehad… het is uw verantwoording: u moest opruimen, anders zouden wij tot actie overgaan", kondigt de toezichthouder nogmaals aan bij Van Doorn. Tot grote frustratie van de campingbewoners, die met enige dreigementen duidelijk maken zich niet zo makkelijk aan de kant te laten zetten.

ONBEWOONBAAR In een brief aan de bewoners -die dinsdag werd uitgereikt- kondigt de gemeente haar verdere plannen aan, waarbij ze aangeven dat de buitenopslag, caravans en woonunits verwijderd zullen worden. ,,Dit geldt niet voor de caravans en woonunits die uiterlijk per 15 juni 2017 verlaten moeten worden", aldus de gemeente. Op die datum dienen de bewoners van de camping het terrein definitief verlaten te hebben. Wanneer de gemeente voor de deur staat met een schoonmaakploeg, is nog niet bekend. Tot die tijd heeft de eigenaar nog de kans zelf actie te ondernemen.