• Archief BDUmedia

Gemeente pakt Arnhemse Bovenweg in 2019 aan

DRIEBERGEN De Arnhemse Bovenweg krijgt drie verbeterde oversteekplaatsen voor voetgangers en wielrijders. Daar moet het gemakkelijker worden gemaakt om de steeds drukker wordende verkeersader veilig over te steken. Wandelende en fietsende inwoners moeten nog wel even geduld hebben. Pas in 2019 is er genoeg geld beschikbaar, zegt verkeerswethouder Henk Veldhuizen (CDA).

Michiel Schaaij

VEILIGHEID Het gaat om oversteekplaatsen ter hoogte van de Melvill van Carnbeelaan, de Gezichtslaan en het Burgemeesterpark. In maart vorig jaar nam de gemeenteraad al een motie aan, die wethouder Veldhuizen opriep om de oversteekplaatsen aan te pakken. Op de Arnhemse Bovenweg wordt vaak te hard gereden en de Heuvelrugpolitiek vindt dat de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers prioriteit moet hebben.

TUNNEL Dat het op de Arnhemse Bovenweg steeds drukker lijkt te worden, is niet verwonderlijk. Door de plaatsing van extra verkeerslichten op de parallel lopende Hoofdstraat, kiezen veel automobilisten eieren voor hun geld door uit te wijken naar de alternatieve route. Ook de aanleg van de tunnel bij het station zorgt voor extra verkeersdruk op de Arnhemse Bovenweg.

TOEZEGGING Bewoners van Noord Driebergen dringen er al jaren bij de gemeente op aan om veiligheidsvoorzieningen te treffen en verkeersremmende maatregelen te nemen. Een extra reden om inwoners niet in de kou te laten staan, waren nooit waargemaakte toezeggingen van de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg. Die beloofde al in 2005 maatregelen te zullen nemen.

GEDULD Die zwart-op-wit belofte was een extra reden voor de gemeenteraad om het college aan het werk te zetten. Veldhuizen komt nu met een concreet plan, maar stelt het geduld van inwoners nog een extra jaar op de proef. De opwaardering van de drie oversteekplaatsen gaat 356 duizend euro kosten en dat geld is volgens de wethouder pas in 2019 beschikbaar.

ONGEPAST ,,Ik weet niet hoe ik het in 2018 zou moeten betalen", zegt Veldhuizen. ,,Dan moet ik de aanpak van de Amersfoortseweg in Doorn of de aanpassingen aan de Koenestraat in Amerongen uitstellen. Ik heb zomaar het idee dat ik daar niet heel veel mensen blij mee maak. Bovendien vind ik dat bestuurlijk ongepast." Om in 2019 wel geld vrij te maken, mag de gemeenteraad nu gaan bepalen welk ander project nog even uitgesteld kan worden.