• Alert Crossmedia

Gemeente moet weer bezuinigen

HEUVELRUG Minder dan een jaar voor de raadsverkiezingen kondigt financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) nieuwe bezuinigingen aan. De gemeente blijkt op een meerjarig tekort af te stevenen. Volgens de nieuwste bestuursrapportage komt Utrechtse Heuvelrug zo'n negen ton tekort.

Michiel Schaaij

Eén van de tegenvallers is de pot met pensioengeld voor ambtenaren, waarin 425.000 euro per jaar bijgestort moet worden. Maar volgens Boonzaaijer is de kans groot dat dit bedrag net als in vorige jaren door de landelijke overheid wordt gecompenseerd. Mocht dat het geval zijn, dan staat Boonzaaijer voor de taak om bijna een half miljoen euro te bezuinigen. Een andere zeperd is een eenmalige strop van drie ton bij de sloop van het oude Revius Lyceum. De vondst van asbest gooide daar roet in het eten. Ook het leerlingenvervoer blijkt voor de gemeente een kostbare zaak te zijn.

OPVOLGER Boonzaaijer neemt nog steeds op tijdelijke basis de taken van oud-wethouder Jan Willem van Dongen (D66) waar. Er is nog geen besluit genomen over Van Dongens opvolging. Fractieleider Hugo Prakke wil uiterlijk volgende week een nieuwe D66-wethouder voordragen. Maar oppositieleider Rob Jorg (VVD) maakte daar bezwaar tegen. Hij vindt dat de gemeenteraad eerst zijn zegje moet kunnen doen.