• Archief BDUmedia

Gemeente moet besluit nemen over geldkraan

HEUVELRUG Het lokale radiostation Radio90FM heeft geen herkenbaar geluid en weinig tot geen binding met de lokale luisteraar. Dat staat in het luisteronderzoek, dat de streekomroep onlangs bij burgemeester en wethouders heeft ingeleverd. Hoewel de opsteller van het rapport zich na interne strubbelingen terugtrok, worden de conclusies door de nieuwe voorzitter Henk de Greef erkend. Het Heuvelrugcollege heeft nog geen besluit genomen over voortzetting van de bekostiging van het station.

GELDKRAAN Radio90FM krijgt van Utrechtse Heuvelrug 28 duizend euro per jaar. Ook buurgemeente Wijk bij Duurstede draagt financieel bij aan de dagelijkse uitzendingen. Als voorwaarde om de geldkraan open te zetten, eiste het Heuvelrugcollege twee jaar geleden een luisteronderzoek, om de populariteit van het station onder inwoners aan te tonen.

VRAGENLIJST Voor het onderzoek werden 1500 inwoners gebeld, waarvan er 500 bereid waren om deel te nemen. Van hen hadden er 320 nog nooit van Radio90FM gehoord. Van de 180 deelnemers die het station wel kenden, gaven er 36 te kennen naar de zender te luisteren. Ook waren er nog 65 inwoners die sporadisch een uitzendingen hadden beluisterd. Overigens blijkt RTV Utrecht volgens het onderzoek de populairste radiozender in Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

GERING Informeel wordt ook in kringen binnen Radio90FM wel toegegeven, dat het aantal luisteraars gering is. Voorzitter De Greef houdt zich op de vlakte. Maar hij zegt zich bij zijn aantreden verbaasd te hebben over de geringe naamsbekendheid, die Radio90FM zich na 22 jaar heeft verworven. ,,Maar de doelgroep is er zeker. En ik durf er wel vanuit te gaan, dat ik nieuwe luisteraars ga vinden."

TELEVISIE Om Radio90FM steviger op de rails te zetten, wil De Greef lokale televisie introduceren, de website uitbouwen en de redactie professionaliseren. ,,Met alleen vrijwilligers red je het niet. De tijd van leuk radiootje spelen met publiek geld is voorbij", aldus de voorzitter. Hij wil zich intern beraden over betaalde functies bij zijn radiostation. Medio december begint er al een betaalde medewerker, die vanuit Haarlem de redactie voert over de nieuwsuitzendingen.

SCHULD Overigens beklaagt voorzitter De Greef zich erover, dat Utrechtse Heuvelrug zich in de afgelopen twee jaar niet aan haar bekostigingsplicht heeft gehouden. Volgens burgemeester Frits Naafs komt dat, omdat Radio90FM nog een schuld bij de gemeente had uitstaan, die verrekend moest worden. De Greef zegt echter dat de schuld aanzienlijk kleiner was dan de door Naafs toegezegde financiële bijdrage.