• Jeroen Jumelet

Gemeente gaat bestrijding processierups intensiveren

HEUVELRUG De bestrijding van de processierups zal de komende week worden geïntensiveerd binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat heeft wethouder Hans Waaldijk (Open) donderdagavond laten weten. ,,Alles wat wij in kunnen zetten, zetten wij in", aldus de wethouder.

Marc Satijn

Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kunnen in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen worden aangetroffen. Landelijk wordt er inmiddels veelvuldig gewaarschuwd voor de opkomst van het ongedierte, die door de verspreiding van hun microscopische brandharen jeuk, rode bultjes en soms zelfs gezwollen lippen en kortademigheid kunnen veroorzaken. Diverse gemeenteraadsleden maken zich dan ook zorgen om de opkomst van de eikenprocessierups binnen de gemeentegrenzen. ,,Het is echt een groot probleem in de regio", zo stelt CDA-raadslid Werner van Katwijk.

OPSCHALING Dat probleem wordt beaamt door de wethouder. ,,Met de hoeveelheid bomen binnen onze regio is het aantal processierupsen hier wellicht wel verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar." Volgende week wil Waaldijk dan ook alle middelen tot bestrijding inzetten. Er wordt opgeschaald van twee dagen bestrijding naar minimaal vier dagen.

PREVENTIE Volgens Nienke van der Veen van de fractie OPEN willen ook steeds meer bewoners zelf stappen ondernemen om preventieve maatregelen te organiseren, aangezien er wordt voorspeld dat het aantal processierupsen de komende jaren drastisch zal groeien. ,,Hang als inwoners Mezenkastjes op, die eten de rups. Maar, voordat deze mezen er in zitten, zijn we wel twee jaar verder", aldus Waaldijk.