• Google Maps

Gemeente bevordert doorstroming sociale huurwoningen

HEUVELRUG Wie een sociale huurwoning accepteert, hoeft in de toekomst niet meer achteraan de rij aan te schuiven voor een volgende woning. Met de maatregel, die in regionaal verband wordt genomen, hoopt VVD-wethouder Rob Jorg de doorstroming op de sociale woningmarkt te bevorderen.

Michiel Schaaij

IDEALE WONING ,,Wat je nu ziet, is dat mensen wachten op de ideale woning", zegt Jorg. ,,Ze zijn bang dat als ze een woning accepteren, ze weer tien jaar of langer moeten wachten op de volgende kans." Mensen durven dus niet te verhuizen en volgens de wethouder belemmert dat de nodige doorstroming.

GEDRAG In de nieuwe huisvestingsverordening, die tot stand kwam in overleg met de woningcorporaties, mogen huurders na hun verhuizing driekwart van hun inschrijftijd behouden. Jorg hoopt dat het gedrag van woningzoekers hierdoor verandert ,,zodat mensen eerder verhuizen naar een woning die beter bij hun situatie past".

JONGEREN In Driebergen experimenteerde de gemeente vorig jaar al met het behoud van de inschrijftijd. Jongeren die succesvol reageerden op een woning in een getransformeerd kantoorgebouw aan de Hoofdstraat, mochten hun hele wachttijd behouden. ,,Dat heeft toen heel goed gewerkt", aldus Jorg. Er waren zo'n 200 gegadigden voor de 34 tweekamer appartementen in het project 'Nieuw Rijsenburgs Hof.

EENGEZINSWONING De appartementen in het voormalige Recron-gebouw waren in een mum van tijd allemaal verhuurd. De woningen werden vorig najaar opgeleverd. Dankzij het behoud van hun inschrijfduur kunnen de jonge huurders over een paar jaar makkelijker doorstromen naar een groter appartement of een eengezinswoning in de sociale sector.

EFFECTIEF Ook de Gooi- en Vechtstreek experimenteerde succesvol met het behoud van inschrijftijd. ,,Wat je ziet is dat na een tijdje de doorstroming op gang komt. Je realiseert geen extra woningen, maar zet er wel een treintje mee in werking", zegt de wethouder. De zestien gemeenteraden in de regio moeten nog wel instemmen met het voorstel.