• Wilfred Kik overhandigt Henk Kramer de flyer van het Pop-Up Black & White Dinner. Rechts kijkt Jan Benschop toe.

    Danny van der Linden

Geheimzinnig diner voor goed doel

DRIEBERGEN Voor mensen die chronisch ziek zijn, is op vakantie gaan geen vanzelfsprekende bezigheid. Daarom houdt het Rode Kruis Utrechtse Heuvelrug de bijzondere vakanties. Op deze vakanties is alles geregeld om toch op reis te kunnen. Voor mensen met een kleine beurs heeft het Rode Kruis diverse sponsors. De Lions Club Utrechtse Heuvelrug doet op zaterdag 15 juni met het Pop Up Black & White Dinner een duit in het zakje.

Danny van der Linden

Het idee is niet nieuw: met elkaar eten om met de opbrengst een goed doel te steunen. Echter, het Pop-Up Black & White Dinner dat de Lions Club Utrechtse Heuvelrug jaarlijks organiseert gaat iets verder. ,,Mensen gaan eten op een geheime locatie waar ze normaal gesproken niet zo snel komen", vertelt Wilfred Kik die als president van de club verbonden is. ,,Op dit moment zijn maar een paar personen op de hoogte van de locatie waar we dit jaar heen gaan", zegt hij. ,,Enkele uren voor aanvang krijgen deelnemers via sms te horen waar ze heen moeten komen."

SERVETTEN ZWAAIEN Het geheimzinnige aspect blijkt voor velen een interessant gegeven. ,,We zijn eens in de tuin van Paleis Soestdijk geweest om te eten, maar ook in de Utrechtse gevangenis aan het Wolvenplein", legt Kik uit. ,,We zorgen voor lange tafels en mensen nemen zelf eten en drinken mee." De Lions Club Utrechtse Heuvelrug hoopt zo'n tweehonderd gasten te verwelkomen.

,,De mensen komen in het zwart en wit gekleed om zes uur aan. Als we met de servetten zwaaien, begint het diner", legt Wilfred Kik uit. ,,Het zwaaien met de servetten is al vrolijk, maar ook een ding dat we samen doen als startsein voor het diner." Rond negen uur is het eten afgelopen. ,,Daarna is er ruimte voor de dansliefhebbers. Ook het opruimen om half elf gebeurt gezamenlijk" ,aldus Kik die benadrukt dat het geld dat wordt opgehaald naar het goede doel gaat.

RODE KRUIS Dit jaar heeft de Lions Club Utrechtse Heuvelrug gekozen voor 'Bijzondere vakanties' van het Rode Kruis afdeling Utrechtse Heuvelrug. Henk Kramer is de drijvende kracht achter de activiteit waar mensen met een chronische ziekte dankbaar gebruik van maken. ,,Wij sturen mensen voor wie op vakantie gaan geen vanzelfsprekendheid is, geheel verzorgd op vakantie naar verschillende locaties in binnen- en buitenland", legt hij uit.

,,Er zijn ook mensen die geen geld hebben om de vakantie te betalen", zegt Kramer. ,,Daarom zijn we blij met sponsors en dit initiatief van de Lions Club." Mensen kunnen zich aanmelden voor de hulp van het Rode Kruis om op vakantie te kunnen. ,,De aanvragen worden door ons beoordeeld. Mensen met weinig geld vinden het vaak lastig om zich aan te melden. Die moet je soms echt zoeken", weet Henk Kramer uit ervaring. ,,Ik zou deze groep graag oproepen om toch contact met ons op te nemen." Overigens is het wel zo dat er controle plaatsvindt op de financiële situatie van de mensen die zich aanmelden.

Mensen die zich aan willen melden voor de bijzondere vakantie kunnen contact opnemen met Henk Kramer: hkramer@rodekruis.nl of via 06-36449604. Voor meer informatie of aanmelden met betrekking tot het Pop-Up Black & White Dinner: www.blackandwhite.life