• Archief BDUmedia

Geen straf voor mishandelen 'monster van Leersum'

LEERSUM/DOORN Een 59-jarige man uit Doorn krijgt geen straf voor het mishandelen van de 81-jarige buurman van zijn broer in Leersum. De politierechter in Utrecht oordeelde dinsdag dat de Doornaar in paniek was toen hij de buurman, die ook bekend is als het monster van Leersum, sloeg met een gordijnroede. De rechter ontsloeg de Doornaar van alle rechtsvervolging.

De buurman had aangifte gedaan van poging tot moord. Deze buren aan de Rijksstraatweg in Leersum hebben al 15 jaar ruzie. De twist begon ooit om een recht van overpad. De bejaarde buurman is al vaker veroordeeld door allerlei rechters onder meer wegens belaging en vernieling. Hij riskeert zelfs een dwangsom van honderdduizenden euro's als hij het terrein van de broer van de Doornaar aan Rijksstraatweg in Leersum zou betreden. De buurman noemde zichzelf ooit in een brief het monster van Leersum

HETERDAAD Ondanks die waarschuwingen werden er dit voorjaar toch weer vernielingen aangericht toen het gezin van de broer van de Doornaar op vakantie was. Er hing een infrarood camera, maar de vernieler droeg een bivakmuts. De politie had de familie geadviseerd om de inbrekers op heterdaad te betrappen, omdat de politie er niet op tijd kon zijn. De broer verstopte zich daarop in het donker in het bos. Hij had zichzelf uitgerust met geluidsopname apparatuur en hij wist dat er een camera hing.

STOK De Doornaar vertelde dat hij zich achter een boom had verstopt toen hij de inbreker hoorde komen in het donker. Hij zei dat hij werd aangevallen door het monster van Leersum. De Doornaar bleef hem vasthouden. Op beelden is te zien en te horen dat de Doornaar met een stok slaat. Op de beelden is ook te zien en te horen dat de Doornaar 112 belt en dat hij vertelt dat hij op zijn eigen terrein is aangevallen door een inbreker die hij heeft herkend als de buurman. De Doornaar was op de zitting in tranen. Hij vertelde dat hij nog nooit iemand had geslagen. Hij had een blanco strafblad.

HOOFDWOND De buurman belde ook de politie. Hij vertelde dat hij op het terrein van de familie was terechtgekomen omdat zijn hond daarheen was gelopen. Die hond was opeens verdwenen. Opeens werd hij aangevallen. De buurman werd afgevoerd naar het ziekenhuis met bloedende hoofdwonden. Hij moest daar twee dagen blijven. De buurman vroeg een schadevergoeding van 8600 euro.

NOODWEER Alles stond op film. De beelden werden in de rechtbank uitgebreid bekeken. De politierechter concludeerde dat het verhaal van de bejaarde buurman ongeloofwaardig was. Nergens is een hond te zien of te horen. Advocate Paula van der Geest betoogde dat er sprake was van noodweer. Zij vroeg vrijspraak. De rechter was het daar voor een belangrijk deel mee eens. De Doornaar kreeg daarom geen straf. Wel vond de rechter dat de Doornaar iets te ver is gegaan in het uitdelen van klappen. De bejaarde buurman kreeg daarom ongeveer 300 euro schadevergoeding voor medische kosten.

De straf was zoals de officier van justitie had geëist.