• Roos Koole

Geen steun voor tabaksaanklacht

HEUVELRUG Het Heuvelrugcollege voelt er niets voor om zich aan te sluiten bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Ziekenhuizen, huisartsen, tandartsen, specialisten en verslavingsinstellingen willen de sigarettenproducenten aanklagen wegens zware mishandeling.

Eerder deze week werd bekend dat ook de gemeente Utrecht naar mogelijkheden kijkt om zich aan te sluiten bij de juridische strijd tegen de tabaksindustrie.

ROKER ,,Dat moet Utrecht dan zelf weten", zo reageert zorgwethouder Hans Nijhof (fractie: Open). Hij zegt zich niet direct aangesproken te voelen door de aanklacht van de Amsterdamse advocaat Benedicte Ficq. ,,Zo'n aangifte past misschien bij de schaal van een grote stad, maar ik denk niet dat wij hier iets van moeten vinden", aldus Nijhof.

VERSLAVING Volgens de wethouder blijft Utrechtse Heuvelrug de ontwikkelingen volgen, maar hij wil niet verzeild raken in een langdurig juridisch traject. De keuze om zich niet bij de aanklacht tegen de tabaksindustrie aan te sluiten, wil overigens niet zeggen dat Nijhof tabaksverslaving propageert. ,,Als flinke roker ben ik de eerste om te zeggen, dat het uitermate ongezond is", zo laat hij weten.