• Remko de Waal

Geen rubber op vervangend kunstgras

HEUVELRUG Voetballers van FC Driebergen, DVSA en HDS krijgen nog dit jaar de beschikking nieuwe kunstgrasvelden. Dat hebben burgemeester en wethouders afgelopen week besloten. Sportwethouder Henk Veldhuizen (CDA) is bereid om flink in de buidel te tasten voor de nieuwe speelmatten. In plaats van de omstreden rubberkorrels kiest hij voor de veiliger TPE-korrels, ook al zijn die zo'n 100 duizend euro duurder.

Michiel Schaaij

Door slijtage en scheurvorming wordt het gevaarlijk om op het huidige kunstgras van FC Driebergen, DVSA en HDS te blijven spelen. Wethouder Veldhuizen vreest zelfs dat de KNVB de drie Heuvelrugse voetbalclubs na de zomer uit de competitie haalt, als het kunstgras voor die tijd niet is vervangen. HDS uit Leersum kan op dit moment alleen spelen dankzij een dispensatie van de voetbalbond.

KLONTEREN Ook voor het Amerongse voetbalveld en de twee betrokken velden van FC Driebergen verleende de KNVB een vorm van dispensatie. Daar zijn al enige tijd problemen met het samenklonteren van het instrooimateriaal, veroorzaakt door zonlicht. ,,Maar de nieuwe TPE-korrels gaan gegarandeerd niet meer klonteren", verzekert wethouder Veldhuizen.

COMMOTIE Over het gebruik van rubberkorrels op kunstgras ontstond eind 2016 commotie. Volgens onthullingen van het televisieprogramma Zembla zou dat zogenoemde SBR-granulaat, dat afkomstig is van oude autobanden, mogelijk kankerverwekkend zijn. Na onderzoek door de gemeente bleek dat van de zeven kunstgrasvelden in Utrechtse Heuvelrug er vier zijn ingestrooid met de verdachte rubberkorrels.

RISICO'S Toch zag wethouder Veldhuizen op dat moment geen reden om de betreffende speelmatten te laten vervangen. Hij raadde de voetbalclubs in de Heuvelrugdorpen aan ,,om niet op de zaken vooruit te lopen". Wel zei hij dat de KNVB niet alleen de risico's voor voetballers zou moeten onderzoeken, maar ook zou moeten bekijken of de gewraakte rubberkorrrels gevaarlijk zijn voor het onderhoudspersoneel.

MILIEUPROBLEEM Behalve mogelijke gezondheidsgevaren van het SBR-rubbergranulaat, blijken die korrels ook voor milieuproblemen te kunnen zorgen. De vermalen autobanden spelen wellicht een rol bij de verspreiding van zink via grond- en oppervlaktewater nabij voetbalvelden. Mede daarom stelt Veldhuizen de Heuvelrugpolitiek voor, om nu toch te kiezen voor de niet-controversiële TPE-korrels.