• Piroschka van de Wouw

Geen extra vervroegde zondagopenstelling voor supermarkten

HEUVELRUG De politiek geeft de supermarkten geen groen licht om de laatste twee zondagen van het jaar eerder open te gaan. In de raadscommissie bleek donderdagavond onvoldoende steun voor het verzoek van de plaatselijke filialen van Albert Heijn, Jumbo en Plus. ,,Als je de grenzen opschuift, zullen er altijd weer nieuwe knelpunten ontstaan", voorspelde Tim Verhoef van de fractie Open.

Michiel Schaaij

NIET CHIQUE Dat de fracties van CDA, ChristenUnie en SGP het idee niet zien zitten, was voorspelbaar. Die partijen hebben moeite met de huidige zondagopenstelling. Als de supermarkten op 24 en 31 december al om 10.00 uur open mogen, is het hek helemaal van de dam, vinden ze. ,,We vinden het niet chique om af te wijken van het eerdere raadsbesluit. Afspraak is afspraak", aldus CDA-leider Chantal Broekhuis.

KERKGANGERS Zowel Broekhuis als commissielid Dianne van Wijnen (ChristenUnie) lieten blijken de combinatie van winkelend publiek en zondagse kerkgangers een probleem te vinden. ,,Al was het alleen maar vanwege de parkeerplekken", aldus Van Wijnen. Zij wees er bovendien op, dat bijna nergens in het land gemeenten zijn ingegaan op de wens van de supermarkten.

ONTHEFFING De kwestie was aangekaart door de drie liberale fracties in de gemeenteraad. VVD, D66 en BVH wilden de politieke meningen peilen voor een tijdelijke ontheffing op de zondag vlak voor Kerst en op oudjaarsdag. Manager Bram Boon van Albert Heijn voorspelde de commissieleden een verkeersinfarct, met name op de zondagmiddag voor Kerst. Fractieleider Rob Jorg (VVD) wilde dat voorkomen en benadrukte dat het om een eenmalige ontheffing zou gaan.

NIPT Na de reactie van de andere partijen telde Jorg zijn knopen en trok de conclusie, dat de SP-fractie het voorstel van de supermarkten aan een nipte meerderheid zou kunnen helpen. Die partij was echter niet bij de commissievergadering aanwezig. ,,Maar ik wil de zaak niet op scherp stellen door een extra raadsvergadering in te lassen", aldus de VVD-er. Ook D66-fractieleider Hugo Prakke voelde daar niets voor. Alleen Gera Hensbergen (BVH) hield voet bij stuk.

POLITIE Nadat duidelijk werd dat er onvoldoende politieke steun was voor een vervroegde zondagopenstelling, gaf burgemeester Frits Naafs de supermarkten een helder signaal af: hij zal geen illegale opening tolereren. ,,Winkels die toch eerder opengaan, plegen een economisch delict en daarvan zal de politie verbaal opmaken. Het Openbaar Ministerie kan dan een boete van maximaal twintigduizend euro eisen."