• Henny Jansen

Geen bus meer in de wijk

HEUVELRUG Enkele woonwijken in Leersum en Amerongen komen eind dit jaar zonder busverbinding te zitten. Dat blijkt uit het antwoord van burgemeester Frits Naafs op schriftelijke vragen van de CDA- en SP-fracties in de gemeenteraad. Vorig jaar nam de Heuvelrugpolitiek nog een motie aan om de betreffende wijkhaltes te behouden. Maar in de dienstregeling van de nieuwe vervoerder Syntus blijkt de betreffende buslijn 81 toch geschrapt te zijn.

Michiel Schaaij

Naafs zegt nog wel in gesprek met Syntus te gaan, om samen naar alternatieven te zoeken. Het vervoersbedrijf denkt momenteel na over het inschakelen van geregistreerde vrijwilligers, die wijkbewoners uit Leersum en Amerongen op een veilige manier naar haltes langs de provinciale weg N225 kunnen vervoeren. Het is nog onduidelijk of dit zogenoemde meerijdsysteem ook daadwerkelijk ingevoerd gaat worden.

VOORDELEN Volgens burgemeester Naafs heeft de nieuwe dienstregeling van vervoerder Syntus ook een aantal voordelen. Zo wordt vanaf december het aantal bussen op het traject over de N225 verhoogd. Vanuit alle Heuvelrugdorpen rijdt er dan vier keer per uur een bus in de richting van station Driebergen-Zeist en Utrecht. Tijdens de spitsuren kunnen reizigers op de N225 zelfs zes keer per uur opstappen.

NACHTLIJN Verder blijft de zaterdagse nachtlijn tussen Utrecht en Amerongen behouden. Die verbinding wordt echter niet uitgebreid naar andere dagen. Wel komt er op zaterdag een extra nachtbus van Syntus tussen Utrecht en station Driebergen-Zeist. Vervoerbedrijf U-OV zou overwegen om op doordeweekse dagen een nachtelijke busverbinding van Utrecht naar het Driebergse station in te stellen, maar daarover bestaat nog geen zekerheid.

SNELBUS Voor inwoners van Maarsbergen heeft de aangekondigde nieuwe dienstregeling van Syntus een verrassing in petto. Er komt een nieuwe, snelle verbinding tussen Veenendaal en Amersfoort. Die snelbus rijdt deels via de A12 en stopt bij een halte in Maarsbergen. Eerdere pleidooien van het college voor een betere verbinding tussen Doorn en Amersfoort, hebben zoals verwacht geen resultaat opgeleverd.

HENSCHOTERMEER Opvallend is ten slotte de introductie van een zomerse busverbinding tussen station Driebergen-Zeist en het Henschotermeer. Die lijn zou vooral bij toeristen populair kunnen worden. Overigens kan de gunning van het busvervoer aan Syntus nog op losse schroeven komen te staan. De oude vervoerder Connexion heeft een bezwaar ingediend tegen de uitkomst van de aanbesteding.