• Archief BDUmedia

'Geen angstcultuur in Eurowinkel'

DRIEBERGEN ,,Het beeld dat er een angstcultuur heerst in de Eurowinkel aan de Bosstraat klopt voor geen meter". Dat zegt secretaris Jef Helmer van de Stichting VluchtelingKinderen. Hij wijst de beschuldigingen van de hand, die oud-vrijwilliger Alpha Sesay vorige week in deze krant deed. Helmer en zijn medebestuursleden Jan Mooij en Laurens Touwen zeggen overtuigd te zijn van de integriteit van de bedrijfsleiding en vinden de aantijgingen onterecht.

Michiel Schaaij

Verder lijkt de machtsstrijd binnen het stichtingsbestuur eindelijk achter de rug, nadat eerder deze maand drie bestuursleden aftraden. Volgens de overgebleven bestuurders is de weg nu vrij om een tumultueuze periode in de geschiedenis van de Eurowinkel af te sluiten. ,,Er is veel werk aan de winkel. We hebben een jaar verloren en de tijd begint te dringen", aldus bestuurslid Touwen. Hij doelt daarmee op de beoogde verhuizing naar het kerkgebouw op de hoek van de Traaij en de Oranjelaan.

EMOTIES Na het overlijden van oprichter Cees van den Broek, ruim twee jaar geleden, was het lang onrustig in en rond de tweedehandswinkel van de Stichting VluchtelingKinderen. ,,Het was een zware tijd met veel emoties en sores", zegt Touwen, terwijl hij de balans van de bestuurscrises opmaakt. Maar ondanks het geruzie is de Eurowinkel steeds goed blijven draaien. Volgens voorzitter Mooij is de stichting dankzij de verkoop van gebruikte kleding en boeken financieel gezond.

NIEUWE WIND Vorig jaar kon er met de opbrengst ruim een ton uitgegeven worden aan gezinshereniging en aan de begeleiding van studerende vluchtelingen. ,,En daartoe zijn wij op aarde", aldus bedrijfsleider Nieko van Veen. De nieuwe wind die na zijn aantreden in maart 2016 in de Eurowinkel ging waaien, werd door de huidige bestuursleden gesteund. Er kwamen duidelijke regels voor winkelmedewerkers, die een einde moesten maken aan storend gedrag en zelfs diefstal.

TE BONT GEMAAKT Enkele vrijwillige medewerkers die het met hun gedrag te bont maakten, moesten vertrekken. ,,Van Veen heeft rust in de tent gebracht", zegt bestuurslid Touwen daarover. De bedrijfsleider zelf benadrukt dat hij ervoor open staat om de huidige vrijwilligers meer zeggenschap in de dagelijkse gang van zaken te geven.

BETAALPASSEN Intussen moet nog wel het probleem van de geblokkeerde betaalpassen opgelost worden. Nadat strijdende bestuursleden eerder dit jaar aangifte tegen elkaar deden vanwege financieel misbruik, trok de huisbankier haar conclusie en werd het gebruik van de bankpassen onmogelijk gemaakt. Die blokkering is nog niet opgeheven. Voor de winkelopbrengsten heeft de stichting een nieuwe bankrekening bij een concurrerende bank geopend, maar volgens het bestuur is dat een noodgreep.