• Piet Rietkerk en Emmy van Wijngaarden van de Commissie Wonen.

    Seniorenplatform

'Gebrek aan koopwoningen senioren'

HEUVELRUG Er is een groot gat tussen het woningaanbod en de woningbehoefte van ouderen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat concludeert het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug. Zij baseert zich op een onderzoek dat het Seniorenplatform zelf heeft gedaan onder makelaars die actief zijn in de gemeente. Hierbij ging het om de vrije sector, want de samenwerkende woningbouwverenigingen onderzochten eerder de huurmarkt al.

De politiek wil graag dat er doorstroming is in dit deel van de markt. Ouderen blijven vaak lang in hun grote woningen wonen, terwijl er voor anderen in die sector nauwelijks kans is om vanuit een kleinere eengezinswoning te verhuizen naar een ruimere woning. ,,Het Seniorenplatform vangt veel signalen op dat (vitale) ouderen wel graag willen verhuizen naar een geschikte kleinere woning voor de latere fases in hun leven, maar dat ze er domweg niet zijn. En dan blijven ze dus of zitten in een te groot en niet meer geschikt huis of ze verhuizen naar eens heel andere gemeente'', aldus het platform in een persbericht.

Projectontwikkelaars klagen juist dat de woningen die zij voor deze markt aanbieden, niet of moeilijk te verkopen zijn. Het Seniorenplatform vroeg meermaals tevergeefs om een onderzoek op dit terrein en besloot in 2017 om dan maar zelf een onderzoek uit te laten voeren door de Commissie Wonen van het platform. Emmy van Wijngaarden, voorzitter van deze commissie en ooit zelf marktonderzoeker, zette zich aan deze klus.

VRAGEN In januari 2018 ging er een uitgebreide vragenlijst naar de makelaars die actief zijn op de Utrechtse koopwoningmarkt. In februari werden de antwoorden geïnventariseerd en gerubriceerd. Deze week zijn de resultaten bekend gemaakt. Het rapport is dinsdag overhandigd aan wethouder Gerrit Boonzaaijer.

GELIJKVLOERS Belangrijkste conclusie: het ontbreekt volgens de makelaars aan passende koopwoningen voor deze groep woningzoekenden op de lokale woningmarkt. Deze groep zoekt bij voorkeur een comfortabel gelijkvloers huis van 100m2 of meer met drie of vier kamers en een aardige buitenruimte in de prijsklassen van 250.000 euro - 300.000 euro en 300.000 euro en meer. En die zijn er nauwelijks. De 55-plussers die actief op zoek gaan naar een andere, levensloopbestendige woning in de vrije sector en daarbij een makelaar inschakelen, vangen in meer dan de helft van de gevallen daarbij bot. Ook is duidelijk dat deze ouderen het liefst in hun bestaande woonomgeving willen blijven wonen. De zoektocht richt zich aan ook in 50 tot 90 procent op het eigen dorp. Het resultaat is teleurstellend.

De commissie Wonen constateert ook dat het probleem alleen maar nijpender wordt, want de groep ouderen groeit. De vergrijzing in de Utrechtse Heuvelrug gaat door en de vraag zal in 2040 ten opzichte van 2015 met 73 procent gestegen zijn. Voor inwoners in de leeftijd van 75 - 84 jaar gaat het zelfs om een stijging van 111 procent. ,,Werk aan de winkel voor de politiek'', concludeert het Seniorenplatform.