• Marc Satijn

Fysiotherapeut in actie tegen behandelindex

HEUVELRUG Wie denkt met een aanvullend zorgpakket verzekerd te zijn van voldoende fysiotherapiebehandelingen komt - volgens fysiotherapeuten - bedrogen uit. De zorgverleners stellen dat zij door de grote zorgverzekeraars worden gedwongen om zich te houden aan een gemiddeld aantal behandelingen per patiënt. Dit terwijl de patiënt - veelal vanuit zijn aanvullende verzekering - vaak aanspraak kan maken op meer behandelingen dan de therapeut mag en kan geven. Reden voor Mark Brakké, eigenaar van Somatic Fysio en Sport, om een petitie te starten.

Marc Satijn

Met de actie probeert Brakké, samen met tientallen andere therapeuten, de zorgverzekeraars zo ver te krijgen dat ze de zogenaamde 'behandelindex' loslaten. Een indexcijfer waarmee de verzekeraar aangeeft hoeveel behandelingen er gemiddeld per patiënt gegeven mogen worden. Zorgverzekeraars gaan hierbij uit van landelijke gemiddelden en dat is tegen het zere been van fysiotherapeuten.

SAUSJE ,,De verzekering denkt als volgt: wij nemen alle behandelingen bij elkaar, tellen het op en delen het door het aantal verzekerden. Daar gaat vervolgens 'een sausje' overheen waaruit een behandelindexcijfer volgt." De gemiddelde index is 100, een index boven de 100 geeft aan dat de therapeut gemiddeld meer behandelingen geeft dan zijn collega's. ,,Niemand weet waar 'dat sausje' op gebaseerd is. Sterker nog: deze verschilt enorm per verzekeraar."

Volgens Brakké straft de verzekeraar de praktijk af als het indexcijfer te hoog is, bijvoorbeeld door de vergoedingen aan te passen. ,,Dit is van invloed op de zorgkwaliteit. Stel: een polis schrijft voor dat er twaalf behandelingen vergoed worden. In de praktijk mogen wij niet meer dan acht behandelingen geven, omdat we anders het door de zorgverzekeraars bepaalde landelijke gemiddelde overschrijden. Dit terwijl een specifieke klacht mogelijk wel meer dan twaalf behandelingen vergt." Als dit zo blijft, bepaalt volgens Brakké de verzekeraar straks hoe en hoe vaak iemand behandeld wordt. ,,Vooral mensen met complexe en chronische klachten zijn daardoor de pineut."

TV Volgens de Doornse fysiotherapeut speelt dit probleem al een aantal jaren, maar begint het een belangrijker item te worden. De bekritiseerde behandelindex werd op 11 oktober ook behandeld in het AVRO/Tros-programma Zorg.nu. ,,Deze uitzending was voor mij - en enkele collega's verspreid door het land - aanleiding om te starten met een petitie. Met het aantal opgehaalde handtekeningen willen wij vervolgens naar de verzekeraars gaan."

PETITIE Toch is Brakké geen tegenstander van een controlerend effect. ,,Zorgkosten rijzen de pan uit en de verzekeraar wil de kosten drukken. Daar is niets mis mee. Maar dit idee is compleet doorgeslagen." De therapeut ziet dan ook liever dat de zorgverzekeraars met een selecte groep fysiotherapeuten om de tafel gaan zitten om gezamenlijk te kijken naar efficiënte zorg. Om dat te kunnen realiseren is Brakké een petitie gestart via www.somatic.nl. Deze is tot en met aanstaande vrijdag te ondertekenen.