• Archief BDUmedia

Frits Naafs in talkshow over toegankelijke stembureau's

HEUVELRUG Het trekt landelijke aandacht: de stembusprimeur waardoor inwoners met een visuele beperking volwaardig mee kunnen doen aan de raadsverkiezingen. Om uitleg te geven over het ingenieuze apparaat dat de Heuvelrugse stemformulieren hardop voorleest, treedt burgemeester Frits Naafs vrijdag 16 maart op in een verkiezingstalkshow met cabaretier Vincent Bijlo.

Michiel Schaaij

TOEGANKELIJK In de Utrechtse jaarbeurs gaat Naafs in gesprek met Tweede Kamerlid Sven Koopmans (VVD), secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad en Geneviève Lieuw van het College voor de Rechten van de Mens. Aanleiding vormen de bevindingen van onderzoeksbureau NIVEL en het Trimbos-instituut, die vaststelden dat stembureaus bij de Tweede Kamerverkiezing van vorig jaar niet goed toegankelijk waren voor kiezers met een visuele beperking.

PROEF Om aan de klachten tegemoet te komen, voeren Utrechtse Heuvelrug en Den Haag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart een speciale proef uit. Onder andere in het stembureau bij het Doornse Park Boswijk krijgen visueel beperkte kiezers de beschikking over een apparaat, dat de namen van de deelnemende partijen en kandidaten hardop kan voorlezen.

ONBEPERKT De talkshow over de stembusprimeur wordt georganiseerd door de Oogvereniging en Bartiméus Sonneheerdt en is onderdeel van een tweedaagse beurs in het Beatrixgebouw. Het evenement is opgezet door branchevereniging ZieZo uit Almelo. Die wil laten zien welke mogelijkheden er zijn, om met een visuele beperking een zo onbeperkt mogelijk leven te kunnen leiden. De ZieZo-beurs is de grootste in Europa en trekt elk jaar duizenden bezoekers naar de domstad.

TELEVISIE De talkshow staat gepland voor 15.00 uur en is live te beluisteren op www.radio509.nl. Op dezelfde dag staat de gemeente Utrechtse Heuvelrug ook in de schijnwerpers bij RTV Utrecht. In aanloop naar de raadsverkiezingen staat steeds één plaats in onze provincie centraal bij de regionale omroep. Op 16 maart is Utrechtse Heuvelrug de ,,gemeente van de dag".