• Foto: Marc Satijn

Flitsers niet op bestelling

HEUVELRUG Flitspalen worden niet op bestelling door het Openbaar Ministerie geleverd, maar na ,,een goed gesprek" met de Officier van Justitie zien burgemeester Frits Naafs en verkeerswethouder Henk Veldhuizen (CDA) toch mogelijkheden om met nieuwe flitspalen de strijd aan te binden met hardrijders in Utrechtse Heuvelrug.

Michiel Schaaij

Vorige maand lieten Naafs en Veldhuizen al weten, dat ze wegpiraten niet langer een vrijbrief willen geven. Met een dringend verzoek hoopten ze het Openbaar Ministerie over te halen om flitspalen te installeren. Bovenaan het verlanglijstje van het Heuvelrugcollege stond een flitskast op de N226 tussen Leersum en Maarsbergen.

HOOP Maar ook in Driebergen en Doorn zouden geschikte locaties voor flitsers te vinden zijn. Na het gesprek met de Officier van Justitie eerder deze maand, zijn Naafs en Veldhuizen nog steeds hoopvol. ,,We kregen in ieder geval geen nul op het rekest. Alleen gaat aan het plaatsen van een flitspaal wel een traject vooraf", aldus Veldhuizen.

VEILIGHEID Om het Openbaar Ministerie over de streep te trekken, moet de gemeente eerst een analyse van de verkeersveiligheid op tafel leggen. Volgens burgemeester Naafs gaan gemeente en politie nu aan de slag met verkeerstellingen en snelheidsmetingen. ,,Het gaat allemaal niet van vandaag op morgen, maar we gaan ons huiswerk maken", aldus Naafs.

BEBOUWDE KOM De meest kansrijke plek voor een nieuwe flitser lijkt de Amersfoortseweg in Doorn. Vanuit de richting Maarn raast doorgaand autoverkeer op de N227 de bebouwde kom van Doorn binnen, tot ongenoegen van bewoners, fietsers en overstekende schoolkinderen. Ook wordt nog gekeken naar een locatie op de N225, tussen Driebergen en Amerongen.

GAS EROP Een flitspaal tussen Leersum en Maarsbergen zou volgens het Openbaar Ministerie het minst kansrijk zijn. ,,Het is een heel lang stuk en je kan daar maar op één plek een flitspaal neerzetten. Dan gaan ze even langzaam rijden en gaat vervolgens het gas er weer op", aldus Veldhuizen.