• Marc Satijn

Filmmaand in de Heuvelrugse kerken

HEUVELRUG De Protestantse Gemeenten en de Rooms Katholieke Parochie binnen de Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg organiseren in de maand januari een filmmaand. Onder de noemer 'Zin' in Film' toont iedere kerk de komende maand één film. ,,Iedere kerk deed al wel iets in de wintermaanden met film, maar nu trekken we gezamelijk op, waardoor we nóg mooiere films kunnen vertonen", vertellen organisatoren Sonja Rinsma namens PKN Amerongen en Teun Kruijswijk Jansen namens de Doornse Maartenskerkgemeente.

 

Marc Satijn

 

De speciale filmmaand begint met een filmlezing door hoogleraar Tjeu van den Berk in de Michaëlkerk Leersum. ,,Dat is zeker de moeite waard om heen te gaan. Door middel van een korte tekenfilm gaat hij in op het feit dat een film veel kan oproepen. Dit vanuit het gedachtegoed dat 'film' een open medium is waar je zelf je gedachten bij kunt vormen." Deze lezing vindt plaats op 10 januari om 19.30 uur.

 

SAMEN Dat de kerken juist nu iets samen oppakken, is volgens Rinsma niet vreemd. ,,Voor dit soort evenementen krijg je als enkele kerk altijd maar een x aantal mensen op de been. Nu wij het gezamelijk oppakken en alles op één wijze aankondigen, geven we alle inwoners de kans om eens naar een andere kerk te gaan en contacten op te doen." Ook benadrukt Rinsma dat het evenement niet enkel voor kerkgangers is, maar voor iedereen.

 

FROZEN Dat blijkt mede uit de filmkeuze van Woudenberg. De Voorhof speelt op woensdag 24 januari om 13.30 uur de Disneyfilm 'Frozen' af. ,,Zij kozen voor deze film omdat het voor iedere leeftijdscategorie geschikt is. In de avond - vanaf 19.30 uur - kunnen de ouders vervolgens napraten over deze film en vindt er een lezing plaats waarin dieper wordt ingegaan op algemene Disneyfilms, gekoppeld aan symbolen en geloofsopvoeding."

 

THE WAY Wat de mooiste film uit de reeks gaat worden, durven zowel Kruijswijk Jansen als Rinsma niet te zeggen. Zelf denken ze wel een geschikte film te hebben uitgezocht voor in de eigen kerk. Zo draait op 12 januari om 19.30 uur de film 'The Way' in de Doornse Maartenskerk. ,,Deze film hebben wij gekozen omdat het over een jongen gaat die naar Santiago loopt, maar halverwege plotseling overlijdt. Zijn vader -die de reis vooraf afkeurde- vertrekt uiteindelijk richting de tocht en maakt de wandeling af", aldus de Doornse dominee, die hiermee inhaakt op de trend van het pelgrimeren. ,,Het is geweldig om juist deze film te kijken met de regio en daar vervolgens over na te praten."

 

ADAMS APPLES De PKN Amerongen koos juist voor de film 'Adams Apples', die op 19 januari vertoond zal worden in De Ark. ,,Wij hadden een aantal dingen bekeken, maar juist deze film roept een mooie nabespreking op. Een verhaal over een excentrieke predikant op het Deense platteland, die de discussie kan creëren wat het christendom nog betekent in de huidige maatschappij. Iedereen die de film kijkt, doet dat vanuit zijn eigen perceptie", aldus Rinsma, die overigens aangeeft dat napraten géén verplichte factor is. ,,Mensen mogen ook gewoon alleen de film komen kijken!"

 

INFO Dat alle films zo afwijkend zijn van elkaar, komt doordat iedere kerk uit de Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg zijn eigen film mocht kiezen. Zo toont Driebergen op 26 januari de film 'Down to Earth' in 't Hoge Licht en is op 17 januari 'Boy A' te zien in de Maarnse Ontmoetingskapel. Alle films - met uitzondering van Frozen in Woudenberg - starten om 19.30 uur, waarbij er vanaf 19.00 uur kan worden ingelopen. De entreeprijs is vijf euro.