• De dames van de EvenementenXpress en het Filmhuis Doorn, vlnr Frida van 't Wel en Ank Schamhardt (boven) Hendrina Wijnalda, Marja Bakels en Janine van Dijk.

    Corina Blommendaal

Film en cultuur jong en oud bij de EvenementenXpress

DOORN Traditiegetrouw, al voor de veertiende keer, ligt er een programma van films én uitstapjes klaar voor het komende seizoen. Vanaf september tot en met mei iedere maand is er bij de EvenementenXpress zowel een film als een activiteit. Destijds is dit initiatief opgezet vanuit Welnúh, om op een laagdrempelige manier mensen de gelegenheid te geven om gezamenlijk dingen te ondernemen.

Corina Blommendaal

Waar het ooit begon met zo nu en dan een activiteit, is het nu uitgegroeid tot iedere maand een film en een uitstapje, zoals een museum- of theaterbezoek. ,,Onze doelgroep bestaat uit mensen die nog wel uit willen, maar niet zelf met de auto of openbaar vervoer willen of kunnen komen", vertelt Marja Bakels. ,,Wij zorgen voor vervoer met een bus van Triomf Tours, die op de plaats van bestemming stopt, zodat de mensen meteen naar binnen kunnen." De samenstelling van de deelnemers verschilt en is afhankelijk van het type activiteit.

BELANGSTELLING Dat de EvenementenXpress in de behoefte voorziet is wel duidelijk. Het afgelopen jaar zijn er ruim honderd mensen meer meegegaan dan de jaren daarvoor. ,,Het afgelopen jaar hebben we meestal vijftigpersoons bussen moeten huren", zegt Ank Schamhardt, ,,terwijl dat vroeger één of twee keer per jaar voorkwam. We zien echt een stijgende lijn."

De meeste mensen hebben een Museumkaart en zij betalen alleen voor de bus. Als ze geen Museumkaart hebben, betalen ze de entree zelf. ,,Wij regelen in feite een gevarieerd programma en zorgen er met twee begeleiders voor dat iedereen op de juiste plek terechtkomt en weer mee teruggaat.'' Voorbeelden van uitstapjes zijn een bezoek aan het Fries Museum in Leeuwarden en een musical van Annie M.G. Schmidt in Amsterdam.

KNOPJES Naast de evenementen worden ook films vertoond in de Raadszaal van het Cultuurhuis in Doorn, met als entreeprijs 6 euro. ,,Wij proberen technische vrouwen te zijn door op de knopjes te drukken en even goed te kijken met wat voor type dvd we te maken hebben", lacht Frida van 't Wel. ,,Maar iedere maand gaat het goed."

Het aantal bezoekers van de films liep iets terug, dat heeft te maken met de licentie die het Filmhuis nu had. ,,Wij mochten de titel nergens noemen en konden hierdoor geen gerichte reclame maken", vertelt Janine van Dijk. ,,We gaan dit vanaf het komende seizoen anders doen, door een duurdere maar betere licentie aan te vragen. Waar we blij mee zijn, is de verjonging van de filmbezoekers."

FILMKEUZE De filmkeuze komt voort uit recensies, van horen zeggen en een goede balans tussen serieuze en luchtige films zodat er voor elk wat wils is. ,,Je moet niet zes intens treurige films achterelkaar vertonen", vertelt Hendrina Wijnalda. ,,We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de feedback van onze bezoekers." Deze dames organiseren deze activiteiten vrijwillig. ,,Wij vinden het fijn dit voor mensen in onze gemeente te kunnen doen en het doet ons goed als mensen genoten hebben van een activiteit en ons enthousiast bedanken." Info: evenementendoorn@gmail.com