• Mabel Amber

Fietspad krijgt glasparels

DRIEBERGEN Het fietspad langs de weg naar Austerlitz krijgt definitief geen lichtgevende belijning. Volgens verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) was een proef bij Beerschoten-Willinkshof, tussen het NS-station en de Arnhemsebovenweg, geen succes. ,,Het is verschrikkelijk duur en de werking bleek tegen te vallen", aldus Boonzaaijer.

Michiel Schaaij

GLASPARELS In plaats van de zogenaamde 'glow in the dark' belijning, wordt de vernieuwde fietsroute afgewerkt met reflecterende glasparels. Het verbrede fietspad wordt van gerecycled beton en is onderhoudsarm. De levensduur wordt geschat op tenminste 50 jaar. De Heuvelrugpolitiek moet nog wel akkoord gaan met de reconstructie.

GEEN VERLICHTING Omwonenden hebben laten weten blij te zijn met de opknapbeurt. Wel zijn ze teleurgesteld dat er geen verlichting langs het fietspad komt. Volgens de gemeente is dat onwenselijk om verstoring van de fauna te voorkomen. Maar doordat glasparels worden ingestrooid, krijgt het wegdek een hogere reflectie en een betere zichtbaarheid.

TUNNELTJE Om de veiligheid voor fietsers te vergroten, wordt het fietspad in het tunneltje onder de A12 verbreed. Dat gaat ten koste van de rijweg voor automobilisten, die naar één rijstrook wordt versmald. Om aanrijdingen in het tunneltje te voorkomen, worden aan beide zijden verkeerslichten geplaatst.

PELOTON Overigens kan de reconstructie ter hoogte van het tunneltje pas later worden uitgevoerd. In augustus volgend jaar passeert het wielerpeloton van de Ronde van Spanje en de geplande wegversmalling in het tunneltje zou te veel risico's voor de wielrenners opleveren.

SUBSIDIE De herinrichting van het fietspad langs de Traaij gaat in totaal 473 duizend euro kosten, waarvan 188 duizend euro door de provincie wordt betaald. Mocht de Heuvelrugse gemeenteraad het fietspad alsnog willen wegbezuinigen, dan zijn ook buurgemeenten Zeist en Woudenberg de klos. In dat geval vervalt namelijk de provinciale subsidie ook voor die gemeenten.