• www.pixabay.com

Fietspad Driebergen Austerlitz eindelijk breder

DRIEBERGEN Als hazelwormen geen roet in het eten gooien, wordt het fietspad van Driebergen naar Austerlitz nog dit najaar verbreed. Het fietspad wordt intensief gebruikt, maar is eigenlijk te smal om elkaar veilig te passeren. Fietsen op de rijbaan is wel toegestaan, maar niet veilig. De verbetering staat al jaren op het verlanglijstje van de Heuvelrugpolitiek en kost bijna vier ton. Dankzij een subsidie van de provincie hoeft de gemeente maar de helft te betalen.

Michiel Schaaij 

Het wachten is alleen nog op de uitslag van een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van hazelwormen en vleermuizen. Als het sein op groen gaat, kan het fietspad langs de verlengde Traaij en de Traayweg worden verbreed tot drie meter en wordt het huidige asfalt vervangen door beton. Dat is volgens de gemeente comfortabel voor fietsers en niet heel verstorend voor de natuur.

BOMENKAP In andere delen van het land zijn eveneens veel recreatieve fietspaden vervangen door betonpaden. Voor de verbreding moeten tientallen bomen worden gekapt. Om ook in het tunneltje onder de A12 plaats te maken voor het bredere fietspad, wordt de rijbaan versmald naar één rijstrook. Er worden verkeerslichten geplaatst om aanrijdingen in het tunneltje te voorkomen.

AFSLUITING Voor de uitvoering van de werkzaamheden moeten het laatste deel van de Traaij in Driebergen en de Traayweg in Austerlitz tijdelijk worden afgesloten voor automobilisten. Fietsers, bromfietsers en voetgangers kunnen tijdens de verbreding van het fietspad wel gebruik blijven maken van de route. Ook voor de bewoners, de hulpdiensten en het openbaar vervoer blijft de weg beschikbaar.

VERPLICHT Voor het project wordt samengewerkt met buurgemeente Zeist, waaronder de kern Austerlitz valt. Het hele fietspad loopt tot aan de provinciale weg van Zeist naar Woudenberg, maar de eerste 1170 meter liggen op het grondgebied van Utrechtse Heuvelrug. Nadat de verbreding is voltooid moeten fietsers en bromfietsers er verplicht gebruik van maken. Ze mogen dan niet meer op de rijbaan.