• Frans Bruijnincx en Rob van der Sluis in de studio van Fidelio Radio.

    Victor Schutijser

Fidelio Radio vanuit Driebergen

DRIEBERGEN Nieuw op de middengolf in Driebergen en omstreken is 'Fidelio Radio' van Rob van der Sluis. Er wordt veel non-stop muziek uitgezonden en op zaterdag zijn er gepresenteerde programma's. ,,Voor non-stop muziek kun je Spotify aanzetten, maar het leuke van radio is juist dat er nummers voorbij komen die je zelf niet op zou zetten. De muziekkeuze zit tussen Radio 2, Skyradio en Radio 10 Gold in", vertelt Rob van der Sluis, initiatiefnemer van 'Fidelio Radio'.

Victor Schutijser

Rob van der Sluis is voorzitter geweest van Omroep Driebergen, dat gestopt is in het jaar 2000. Toch bleef het radiomaken bij Van der Sluis kriebelen. Sinds een jaar is het mogelijk om voor hobbydoeleinden een frequentie te krijgen op de middengolf. ,,Ik dacht, ik ga het gewoon proberen. De frequenties worden verdeeld op volgorde van inschrijving, dus ik zat achter de pc klaar om me aan te melden toen de inschrijving opende", vertelt Van der Sluis.

SECONDEWERK Voor de frequenties was veel animo. ,,De frequenties worden verdeeld op volgorde van inschrijving, dan moet je niet denken aan verschillen van uren, maar van minuten en seconden", aldus Van der Sluis. ,,Het is vergelijkbaar met het kopen van een kaartje voor een popconcert van een populaire artiest. Klaar staan in de wachtrij en zo snel mogelijk aanmelden", vertelt Frans Bruijnincx, die met Van der Sluis de techniek voor het station installeerde.

,,Inschrijven kon voor twee soorten zenders, een 1 watt zender of een 100 watt zender. Met een 1 watt zender bereik je net het einde van de straat, met een 100 watt zender is het effectieve bereik 10 kilometer. Echte liefhebbers kunnen de zender ook wel van verder weg oppikken, zo kreeg ik een luisterrapport van 400 kilometer hier vandaan", zegt Van der Sluis.

GROOTSTE UITDAGING Toen de vergunning binnen was, begon de technische realisatie van de zender. De grootste uitdaging voor het uitzenden was de antenne. ,,Wij zenden uit met een golflengte van 336 meter. Het meest optimaal zou dan een antenne zijn van 336 meter. Dat is niet haalbaar, gangbaar is dan om een breuk van dat getal te gebruiken. We hebben ervoor gekozen om een antenne van ongeveer 40 meter te gebruiken, waarvan 20 meter horizontaal en 20 meter verticaal", vertelt Van der Sluis.

MIJLPAAL De vergunning voor het uitzenden ging op 1 januari in, sindsdien zijn Van der Sluis en Bruijnincx bezig met testuitzendingen. Op vrijdag 2 maart werd een mijlpaal bereikt, toen vond de eerste gepresenteerde uitzending plaats. Het leeuwendeel van wat op dit moment uitgezonden wordt, is non-stop muziek. Op elke eerste vrijdag van de maand zal Café Fidelio uitgezonden worden met gasten in de studio, doel is dat het gezellig is in het café en op de radio. Elke zaterdag zal tussen 12.00-13.00 uur het programma 'De Verleden tijd' gepresenteerd door Frans Bruijnincx en tussen 17.00-18.00 uur het programma 'Classics at Five' gepresenteerd door Rob van der Sluis. Het aantal programma's mag nog groeien, vrijwilligers kunnen zich melden bij Rob van der Sluis.

Fidelio Radio is in Driebergen en omstreken te beluisteren op de middengolf AM891 kHz. Wereldwijd is de zender beschikbaar via internetstream op www.fidelioradio.nl.