• Annelou Evelein

Festival FOOD hoopt op meer dan 2000 bezoekers

DOORN Mensen prikkelen om voedsel in de breedste zin van het woord te ontdekken; dat is het doel van festival 'FOOD, smaken op de Heuvelrug'. Op 10 en 11 juni aanstaande vindt de derde editie plaats van het evenement in de Historische moestuin van Bartimeus in Doorn. Een festival dat zich richt op bewustzijn rondom voedsel, van en op de Utrechtse Heuvelrug.

Marc Satijn

Wat ooit begon als evenement bij Kasteel Amerongen en Landgoed Zuylestein, is inmiddels uitgegroeid tot een festiviteit met een kleine tweeduizend bezoekers. Een aantal wat ze dit jaar hopen te overstijgen. ,,Het is zéker geen foodtruck-festival", stelt initiator Annelou Evelein, waarbij ze aanvult dat er wel veel eten te vinden zal zijn. ,,In de eerste editie was dit nog minimaal, toen was het voornamelijk nog proeven. Bij de tweede hebben wij dit al meer opgepakt, gecombineerd met lezingen, theater en muziek", aldus Evelein, die dit jaar nog meer uitpakt op het gebied van eten, mede door de komst van diverse chefkoks.

Zo zal op zaterdag 10 juni na FOOD door Cloo&Leyn een pop-up restaurant gerealiseerd worden. ,,Maar naast het eten bieden wij ook meer kunst en theater aan. Bijvoorbeeld een geweldige jurk waar van 'gesnoept' kan worden en een heuse Biechttipi, waar de bezoekers hun eetzonden kunnen opbiechten. Maar ook voor kinderen valt er veel te beleven, waarbij ze een food-paspoort krijgen en kunnen luisteren naar een verhalenverteller."

WORSTJE MAKEN Evelein heeft met het FOOD-evenement één doel. ,,Dat mensen 's avonds bij het eten vijf minuten praten over het festival, en het dan verder over 'wist je dat…?' hebben." En die vragen kunnen onder andere voortkomen uit de diverse workshops die worden gegeven. ,,Deze geven wij dit jaar veel in plaats van een lezing, waar je dus meer zelf moet ondervinden. Je blijft daardoor meedoen en hoeft niet afzonderlijk in een ruimte te zitten zoals bij een lezing", vertelt Evelein, die onder andere een workshop 'worstje maken van restafval' op FOOD aanbied en die een Italiaanse ontwerpster naar Doorn heeft weten te halen voor een workshop 'eten met handen'.

LOCATIE Waar de organisatie eerst er over nadacht het een trekkend festival te laten zijn, denken ze nu toch een mooie, vaste locatie te hebben gevonden. ,,Het leek ons mooi om dit te laten trekken, aangezien er veel mensen zijn die bepaalde plekken in de regio niet kennen. Maar als de Historische tuin dit jaar bevalt, willen wij daar blijven", aldus Evelein, die daarmee ook direct een nieuwe doelgroep heeft gevonden: de blinde en slechtziende bewoners van Bartimeus. ,,De clienten gaan nooit naar een festival, terwijl eten vooral over zintuigen gaat." Bartimeus zelf zal dan ook tijdens het evenement een cursus 'Blind Proeven' aanbieden.

CULTUURPRIJS Naast alle food-activiteiten, vindt ook de uitreiking van de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug plaats tijdens het evenement. ,,Wij hebben inmiddels drie genomineerden: Aagje Roza, de Kunstgilde Leersum en Willem van Stolwijk. Zij mogen zich presenteren op FOOD, waarbij op zondag om 16.00 uur de uitreiking zal worden gedaan door cultuurwethouder Hans Nijfhof", aldus Evelein.

Benieuwd naar het volledige programma? Kijk dan op www.foodheuvelrug.nl. FOOD vindt plaats op 10 en 11 juni in de Moestduin van Bartimeus in Doorn. Kaarten kosten 7,50 euro en tot en met 18 jaar is gratis. Parkeren kan op de Marinierskazerne aan de Oude Arnhemse Bovenweg 1d, waarvandaan pendelbussen zullen rijden.