• Jeanine Roos laat een stukje zien van haar Muziekschool Leersum, die vanaf de seizoensstart te vinden is op de eerste verdieping van SCC De Binder.

    Edith Hazelzet

Feestelijk begin van het seizoen bij De Binder

LEERSUM Met onder meer de opening van een nieuwe expositie van de Tijdlijn van Leersum, een verhuisde muziekschool, een Dorpssoep en een optreden van The Voice-winnnaar Jim van der Zee trapt SCC De Binder het seizoen af. Op 15 september is er vanaf 11.00 uur een uitgebreid programma in het Leersumse sport- en cultuurcentrum.

Edith Hazelzet

Gebruikers van SCC De Binder zoals sportverenigingen presenteren zich van 12.00 tot 17.00 tijdens de open dag. Dorpsnetwerk Leersum promoot het 'Informatiepunt Leersum' dat woensdag in de bibliotheek van start ging. Hier beantwoorden vrijwilligers vragen van inwoners om hen wegwijs te maken in het dorp en de omgeving. De Zoute Inval laat zien wat zij doen aan activiteiten voor senioren op de donderdagochtend. Voor kinderen is er een springkussen. en bij Larsheim Gymnastiek kunnen zij zich uitleven op de tumblingbaan en tijdens twee clinics freerunnen.

OPENING EXPOSITIE Om 11.00 uur opent dorpswethouder Hans Waaldijk de derde expositie van De Tijdlijn van Leersum over de eerste boeren in het dorp. Jos Rams, samensteller en beheerder, licht toe: ,,In deze tentoonstelling laten we het boerenleven zien vanaf 250.000 jaar voor Christus. Zo oud is namelijk het hakgereedschap dat Meike van Driel hier onlangs in het bos vond. We zijn trots dat we dit zeldzame object mogen tonen, samen met de vierduizend jaar oude steentijdbijl, door Aafje Pieters-Rietveld in Leersum gevonden."

Behalve objecten zijn er door Rams gemaakte diorama's te zien van een Leersums boerenerf, zoals dit er mogelijk uitzag in het neolithicum, en een dwarsdoorsnede van een grafheuvel. ,,Verder hebben we een eergetouw, de voorloper van onze ploeg, en replicas van kleding uit die tijd."

DORPSSOEPLUNCH Van 12.30 tot 14.30 vindt de vijftiende Leersumse Dorpssoep plaats. Voor deze editie maken SCC De Binder, de Bibliotheek Z-O-U-T en Baptistengemeenschap De Wijnrank vier soepen. Albert Heijn Leersum, Fruitbedrijf Van Arkel en Kaasboerderij De Katwinkel sponsoren met broodjes, fruit en kaas.

MUZIEKSCHOOL De muziekschool van Jeanine Roos verhuisde in de zomer van de begane grond naar de bovenverdieping van De Binder. Roos en haar docenten zijn blij met de nieuwe locatie, die gezellig werd ingericht. In verschillende ruimten vinden nu de lessen zang, ukelele, gitaar, drums en piano plaats. ,,Ook gaan we verder met de 'Eerste noten' voor kleuters, net als de Algemene Muzikale Vorming, onze muzikale reis voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Nieuw is de oprichting van een popkoor voor volwassen. Daarvoor stromen de aanmeldingen binnen. Leersum heeft zin in zingen lijkt het."

Muziekschool Leersum verzorgt dit schooljaar ook muzieklessen op Daltonschool Meander en de basisschool van het azc. Leerlingen van de muziekschool zullen op de open dag vanaf 14.00 uur in de theaterzaal optreden, deels begeleid door de docentenband. Verder is Roos trots op de komst van Jim van der Zee: ,,Hij is een mooi voorbeeld voor onze leerlingen; de eerste Voice-winnaar die behalve mooi kan zingen ook heel goed gitaar kan spelen." Dit optreden start om 15.00 uur.

BIBLIOTHEEK Zaterdag krijgen nieuwe bibliotheekleden tien procent korting op een jaarabonnement. Verder is er een 3D-printer aanwezig. Na een korte presentatie om 12.00 uur mogen geïnteresseerden onder begeleiding zelf aan de slag met een eenvoudig ontwerp. Ook de deur van remedial teaching-praktijk 'In de Roos' staat tussen 12.00 tot 15.00 uur open. Astrid van Helmondt laat graag zien hoe zij te werk gaat.