• Jan Kalff houdt van het krachtige silhouet van de tabaksschuur

    Wilco Willemse

Expositie in verbouwde Napoleonschuur

AMERONGEN De Napoleonschuur, een prachtig oud pand gelegen aan de Overstraat, naast het Tabaksteeltmuseum, ondergaat momenteel een rigoureuze verbouwing. Op de verdiepingen worden hotelkamers en wooneenheden gerealiseerd en op de begane grond komt een multifunctionele ruimte. Het gebouw is nog niet officieel geopend, maar vrijdag 16 maart opent er wel de eerste expositie.

Wilco Willemse

De Heemkundige Stichting Amerongen houdt een fototentoonstelling. Onderwerp van de foto's zijn de Amerongse Tabaksschuren. De foto's zijn van de hand van Ameronger Jan Kalff, die jarenlang landschapsarchitect was.

NAPOLEONSCHUUR De officiële opening van de Napoleonschuur duurt nog ongeveer een maand en zal plaatsvinden op vrijdag 13 april. Met de fototentoonstelling hopen de exploitanten de bezoekers alvast nieuwsgierig te maken naar de mogelijkheden. Afgelopen week werd het interieur nog afgewerkt en de laatste bouwwerkzaamheden werden afgerond, zodat er een prachtige expositieruimte gereed is. De ruimte is verrassend modern en stoer en de originele balken zijn zichtbaar gehouden.

TABAKSSCHUREN Voor het eerste evenement werd letterlijk dicht bij huis gezocht. Naaste de Napoleonschuur staat het tabaksteeltmuseum en zo was het onderwerp voor een foto expositie al snel gevonden. Jan Kalff, al bijna veertig jaar woonachtig in Amerongen, gaf al eens een boekje uit over tabaksteelt en met foto's van tabaksschuren en dus werd hem gevraagd de expositie te vullen met fotomateriaal.

Kalff: ,,De tabaksteelt is onlosmakelijk met Amerongen verbonden. Eeuwenlang waren Amerongers bezig met het telen en verwerken van tabak. In het begin van de twintigste eeuw hield dat op en wat nog resteert zijn de karakteristieke tabaksschuren. Je vindt ze rond Amerongen op veel plaatsen. Niet alleen in het veld en tegen de bosrand, maar ook midden in woonwijken in het dorp. Er zijn er nog een stuk of 18, niet allemaal in even goede staat. En er zijn verschillende functies nu, van woonhuis tot museum. In de loop der jaren heb ik heel wat fotomateriaal verzameld en de veertig mooiste neem ik nu mee naar de expositie."

STOER Als landschapsarchitect kijkt Kalff altijd met een bijzonder oog door de zoeker van zijn camera: ,,Dat leer je nooit meer af. En zo'n tabaksschuur is een prachtig sterk ontwerp. De lage wanden, de hoek van het dak en de grootte maken het altijd een stoer gebouw. Ze vallen echt op in hun omgeving. Ik vind vooral de foto's van tabaksschuren in de sneeuw indrukwekkend. De zwarte wanden afgezet tegen de witte omgeving geeft een mooi contrast. Het geeft hun vorm nog meer karakter."

FUNCTIE ,,De vorm komt ook voort uit de functie", aldus Kalff. ,,De hoogte was nodig voor het ophangen van de tabaksbladeren en de ruimte tussen de pannen en de openingen in de wanden waren nodig om voldoende luchtcirculatie te krijgen. Een vernuftig ontwerp. Veel tabaksschuren zijn later woonhuizen geworden. Je kunt je voorstellen dat het heerlijk ruim wonen is in zo'n grote schuur. Er moest echter heel wat verbouwd worden. Juist die tocht wil je in je woning niet hebben en de wanden zijn eigenlijk te laag, je kon niet door het raampje naar buiten kijken. Toch zijn er prachtige panden ontstaan, echt de moeite waard om eens te bekijken."

De foto's van Jan Kalff zijn te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie opent op vrijdag 16 maart en duurt tot en met zondag 1 april.