• Chris Bor wijst op een foto waar hij zelf op staat bij de expositie over sport in Driebergen.

    Danny van der Linden

Expositie over sport in Driebergen: 'Altijd een actief dorp geweest'

DRIEBERGEN Ongeveer vijftig aanwezigen waren zaterdagmiddag te gast bij de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger & Nu aan de Traaij. Zij kwamen af op de opening van de expositie over sport in het dorp. Deze opening werd verricht door wethouders Hans Waaldijk.

Namens de stichting is Chris Bor verantwoordelijk voor de expositie. ,,Driebergen is altijd een levendig en actief dorp geweest", zegt hij. ,,Dat wist ik eigenlijk wel, maar tijdens de opbouw van deze expositie over sport in het dorp werd het me nogmaals duidelijk." Diverse attributen van de Driebergse verenigingen zijn tentoongesteld in de expositieruimte aan de Traaij waar ook op fraaie platen de sporthistorie in kaart is gebracht.

HANS VAN VUGT ,,Sportverenigingen hebben ons geholpen door spullen en kleding in bruikleen te geven", legt Bor uit. ,,Korfbalvereniging Dalto is natuurlijk een grote club in Driebergen. Zij hebben ook een periode van grote sportieve successen gekend, helaas is dat de laatste jaren iets minder. Ook de historie van het voetbal in het dorp is interessant. Je komt allerlei fusies en verenigingen tegen. Veel grote bedrijven hadden ook een eigen voetbalclub. Ook het al dan niet spelen op zondag speelde een grote rol in Driebrgen. Uiteindelijk zullen bij de meeste mensen Dalto en CDN het meest bekend zijn." Laatstgenoemde verenigingen fuseerden in 2011 tot FC Driebergen. ,,En dan mag iemand als Hans van Vugt niet ontbreken", meent Chris Bor. Van Vugt is een bekende naam als het gaat om voetbal in Driebergen en nog altijd als vrijwilliger actief bij de plaatselijke FC.

Een sport waar Bor minder bekend mee was is schieten. ,,Driebergen heeft al ruim honderd jaar een schietvereniging", vertelt Bor. ,,Ik heb de vereniging eens bezocht en ben erg enthousiast ontvangen en heb weer wat bijgeleerd." Niet iedere Driebergenaar zal weten dat er ooit een dorpsgenoot mee heeft gedaan aan de Olympische Spelen. ,,Joop van Domselaar werd in 1964 veertiende op de Olympische spelen die in Japan werden gehouden. Hij deed aan schieten", zegt Bor met zichtbaar plezier. Zelf is Bor vooral als fietser actief op sportief gebied. ,,Ook daarin heeft Driebergen een heel behoorlijke historie", meent hij. ,,In dit gebied is veel aan veldrijden gedaan. De bosrijke omgeving leent zich daar natuurlijk bij uitstek voor." Ook wielervereniging DTC kreeg een fraaie plek op de expositie.

HANDEN LOPEN Niet alleen de sportverenigingen en bekende sporten komen aan bod tijdens de expositie. Zo is er ook aandacht voor Leo Boer die ooit het Europees record op je handen lopen wist te vestigen. ,,Hij liep op zijn handen over de Traaij", lacht Chris Bor. De Driebergenaar heeft al jarenlang interesse in de historie van Driebergen-Rijsenburg. ,,Daarom ben ik ook lid van Vroeger & Nu. Ik vind het leuk om me hier in te verdiepen." 

De Expositie over sport in Driebergen is tot augustus te zien in het pand van Driebergen-Rijsenburg Vroeger & Nu aan de Traaij.