• Een foto van de goed verlopen stunt van afgelopen vrijdag.

  • Een foto van afgelopen maandagochtend, die na de stunt van zondag genomen is.

'Examenstunt' op Revius loopt uit de hand

DOORN Wat afgelopen vrijdag begon als een 'goed georganiseerde' examenstunt, eindigde dit weekend in een ware ramp voor het Revius Lyceum in Doorn. Afgelopen zondagnacht heeft volgens de school een groep van vijftig leerlingen 'de beest uitgehangen' op het schoolterrein. ,,Een uiterst gevaarlijke situatie", zo meldt de school in een brief naar de betrokken ouders.

Marc Satijn

Rector Ilse van Eekelen is boos en teleurgesteld. ,,Vorig jaar hebben wij voor het eerst de eindexamenstunt - waarbij examenleerlingen geoorloofd het onderwijs 'verstoren' - weer toegestaan. Toen verliep dit prima waardoor wij afgelopen vrijdag opnieuw een stunt toelieten, die prima door enkele mavoleerlingen was voorbereid", aldus van Eekelen.

ILLEGAAL Ondanks dat de stunt zelf volgens haar ook werd verstoord door een groep vwo-leerlingen die de muren met verf hadden beklad, liep het afgelopen zondagavond verder uit de hand. ,,Een groep van zo'n vijftig leerlingen heeft ingebroken op het schoolterrein om te gaan kamperen. Daarnaast zijn ze de bouwplaats van ons nieuwe schoolgebouw opgegaan, wat gewoon illegaal is", aldus de rector.

SPORTVELD De leerlingen hadden een kampvuur gemaakt en alcohol gedronken. ,,Dit was te merken aan de hoeveelheid bierflesjes en scherven op ons sportveld, waarbij het nog maar de vraag is of wij deze weer snel in gebruik kunnen nemen."

Toch stellen 'deelnemende' leerlingen - die niet met naam genoemd willen worden - dat het meeviel. ,,Van alle aanwezigen was er maar een klein groepje die rotzooi trapte. Het was heel gezellig: we hadden muziek en een voetbal bij ons", aldus een leerling, die aangeeft dat ze wel van plan zijn volgend jaar opnieuw een dergelijke overnachting te organiseren. ,,Het was gezellig, maar het is ronduit jammer dat er dingen zijn gesloopt." De actie was via Facebook op touw gezet.

POLITIE De rector vindt het vreemd dat zowel het beveiligingsbedrijf als de toegesnelde politie geen actie hebben ondernomen. ,,Een buurtbewoner klaagde over overlast waarop de politie is komen kijken. Die heeft vervolgens niets gedaan."

Tot nu toe heeft de school met eigen mankracht kunnen schoonmaken. ,,Ik heb nog niet gesproken met de uitvoerder van ons nieuwbouwproject, dus ik ken daar de schade niet. Voor ons hangt een eventuele schadepost af van het sportveld", aldus van Eekelen, die wel een positief gebaar van deze groep leerlingen verwacht. ,,Voorlopig richt ik mijn energie op de huidige projectweek en examens en ik hoop dat de leerlingen dat ook gaan doen."