• Bron: internet

Ex-kanselier aan het woord in Amerongen

AMERONGEN We kennen allemaal de Lintjesregen. De laatste werkdag vóór Koningsdag krijgen mensen die bijzondere maatschappelijke activiteiten hebben gedaan een Koninklijke onderscheiding voor hun bewezen diensten. Een prachtige dag die vaak in het diepste geheim wordt voorbereid. Familie en vrienden moeten wekenlang hun mond houden om de verrassing voor de beoogde personen zo groot mogelijk te maken. Achter de schermen is dan al veel werk verzet. Uiteindelijk zet de koning zijn handtekening en kan het lintje worden opgespeld.

Wilco Willemse

De organisatie die adviseert in het traject is de Kanselarij der Nederlandse Orden. Tussen 2002 en 2015 was Jan de Kleyn Kanselier der Nederlandse Orden en dus persoonlijk betrokken bij de vele aanvragen en al dan niet toekennen van de onderscheidingen en decoraties. Op woensdag 18 april deelt hij zijn verhaal met iedereen die er nieuwsgierig naar is. Cursusproject Amerongen houdt dan 'Een bijzondere lezing over de Kanselarij der Nederlandse Orden'.

De Kleyn is gepensioneerd Generaal van de Koninklijke Landmacht en kijkt uit naar zijn bezoek aan Amerongen. ,,Voor drie of voor 150 mensen, het maakt mij niet uit. Ik deel heel graag mijn ervaringen als Kanselier. De precieze procedures zijn niet zo interessant, maar natuurlijk vertel ik daar ook kort over. Hoe draag je iemand voor, wat zijn de criteria, hoe en wanneer draag je een onderscheiding en wat doe je met het lintje nadat de onderscheiden persoon is overleden? Vragen die de aanwezigen zeker zullen interesseren. Maar liever heb ik het over de mensen die een onderscheiding hebben verdiend. Er zitten dan ook prachtige verhalen tussen. Er zijn bijzondere voorbeelden van interessante Nederlandse burgers die veel hebben betekend voor de maatschappij. Niet alleen tijdens de Lintjesregen worden mensen onderscheiden, dat kan ook op een speciale dag zijn. Zo kregen onlangs nog drie raadsleden van Utrechtse Heuvelrug een lintje toen zij afscheid namen van de raad."

WILLEMS-ORDE Naast de bekende 'lintjes' was De Kleyn ook betrokken bij de onderscheiding van Marco Kroon in 2009. ,,Na een lang en zeer uitgebreid onderzoek werd Marco Kroon tot Ridder der Militaire Willems-Orde geslagen, de hoogte dapperheidsonderscheiding. Zelf deed ik ruim zeven maanden onderzoek naar hem. Ook in aanloop naar de onderscheiding van Gijs Tuinman heb ik meegewerkt aan het onderzoek. Bijzonder was ook de Willems-Orde voor de Poolse parachutisten voor hun inzet bij Market Garden. Zij kregen de onderscheiding in 2006, dat was sinds 1955 niet meer voorgekomen en daardoor heel bijzonder.

Graag neem ik de luisteraars mee in het traject rondom de besluitvoering. Wat zijn de criteria? Waarom heeft het zo lang geduurd? Wat komt er aan de orde in zo'n onderzoek? Echt hartstikke interessant."

INHULDIGING Een ander hoogtepunt in de Kanseliers-carrière van De Kleyn is het meewerken in de voorbereidingen op de inhuldiging van koning Willem Alexander: ,,Rondom een troonwissel worden inhuldigingsmedailles uitgereikt aan personen die op een bijzondere manier hebben bijgedragen aan de inhuldiging. Zo'n evenement komt niet vaak voor en om daar op deze manier bij betrokken te zijn geweest is heel bijzonder."

Aanmelden voor de bijeenkomst met Jan de Kleyn op woensdag 18 april, aanvang 19.30 uur, kan via de website www.cursusprojectamerongen.nl.