• Hubert van Zanten

Team Z uit Amerongen met jeugdwagen bij Bloemencorso

AMERONGEN Het Leersums Bloemencorso zet niet alleen Leersum op zijn kop, ook in Amerongen leeft evenement het volop. Elke jaar doen er een paar bouwgroepen uit Amerongen mee met het corso. Team Z doet dit jaar voor het eerst mee met een kleine jeugdwagen. Ze kijken uit naar zaterdag 17 augustus, als ze voor het eerst het parcours opgaan.

Hubert van Zanten

De kleine jeugdwagens zijn de kleinste categorie waar bouwgroepen aan mee kunnen doen. Behalve het formaat is het ook van belang dat de jeugd ook daadwerkelijk meehelpt met de wagen. Natuurlijk wel met hulp van de ouders. Sommige dingen zijn voor de kinderen ook te moeilijk. Zo heeft deze wagen een begrenzing op de trekhaak. Als een volwassene de wagen zou trekken, dan zou hij of zij rekening houden met de bochten. Maar bij kinderen is dat minder vanzelfsprekend. Door de begrenzing kan de wagen niet kiepen in de bochten.

POOLPARTY Eigenlijk wilden ze vorig jaar al meedoen, maar dat ging toen niet door. Neef Sem van Hussel en nicht Sanne Overeem, beiden 9 jaar, hadden de wildste ideeën. Ze wilden heel graag een moederhond met drie puppies maken. Maar om dat idee te verwerken in een praalwagen bleek wel een uitdaging. Ze dachten verder en kwamen al snel met een nieuw plan. Sanne vertelt: ,,We maken nu een Minion in een badpak en met een strandbal." Sem vult aan: ,,Met een bordje 'Poolparty'. Het wordt heel mooi". Nikita van Hussel (13 jaar) licht nog een tipje van de sluier op: ,,We hebben ook muziek in de wagen, allemaal vrolijke liedjes van de Minions, met natuurlijk 'Happy'.

MAJORETTE Hoewel ze voor het eerst als bouwgroep meedoen met een eigen wagen zijn de kinderen zeker niet onervaren. Ze helpen al jaren mee met konten en plakken bij ander bouwgroepen. Nikita: ,,Als onze wagen klaar is, ga ik snel naar de wagen van EMM om daar mee te helpen. Ik ben majorette bij EMM, ik vind het bloemencorso hartstikke leuk en heel gezellig, maar ik heb zelf het Bloemencorso nog nooit kunnen zien. Ik loop altijd voorop. Gelukkig staan de wagens van te voren tentoongesteld en dan ga ik altijd kijken bij de andere wagens. Maar het bouwen vind ik heel leuk en natuurlijk met de hele club gezellig konten en plakken". Femke van Overeem (4 jaar) vindt het allemaal heel spannend. Een beetje verlegen vertelt ze dat ze ook mee heeft geholpen met hameren en met papier-machéën.

SOCIAAL Sem en Sanne zitten bij elkaar in de klas op De Regenboog. ,,Onze klasgenoten komen ook helpen", vertelt Sanne. ,,We hebben verteld dat we mee gingen doen met het bloemencorso en toen zeiden ze gelijk dat ze mee wilden helpen." Nikita legt de naam van het team uit: ,,Dit is echt een wagen voor de generatie van nu, daarom heten we ook 'Team Z', wij zijn generatie Z."

Moeders Joke van Hussel en Diana Overeem waren erg verrast over de grote steun die ze van iedereen kregen. Niet alleen de toegezegde hulp bij het konten en plakken, maar ook de mensen die via sponsoring meehelpen en spullen leveren. Zo heeft Van Veenendaal een deel van de loods beschikbaar gesteld en hebben ze de shirts gesponsord.

FEESTJE Joke van Hussel: ,,De voorbereiding was een feestje, de plakdag wordt een feestje en meedoen wordt helemaal een feestje. Wij doen nu voor het eerst zelfstandig mee en dat ging zo makkelijk. Je bedenkt een idee, je schrijft je in en je gaat aan de slag. En voor je het weet, loop je met je eigen wagen mee." Diana Overeem vult aan: ,,Het is echt heel laagdrempelig om mee te doen, dat maakt het Bloemencorso ook zo bijzonder."