• Bouwgroep De Heuvelrug takelt met een grote hijskraan de kop van een paard op het onderstel van de wagen.

    Hubert van Zanten

Bouwgroep De Heuvelrug gaat vooruit

LEERSUM Zaterdag 17 augustus is het weer zover, het Bloemencorso Leersum gaat dan van start. Bij Bouwgroep De Heuvelrug staat deze datum al lang omcirkeld. Adel verplicht, zo voelt het wel bij deze bouwgroep. Van de laatste tien Bloemencorso's zijn zij er viermaal met de eerste prijs vandoor gegaan. Sinds 2015 wisselen zij stuivertje met De Poentjes. Vorig jaar won Bouwgroep De Heuvelrug met 'Al doende leert men', wat verbeeld werd door een motorcoureur op een driewieler.

Hubert van Zanten

Eigenlijk zou het dan dit jaar de beurt zijn aan De Poentjes, maar niet als het aan Bouwgroep De Heuvelrug ligt. Zij gaan weer vol voor de eerste prijs. ,,Dit jaar komen wij weer met een heel spectaculaire wagen", zo vertelt Dianne Roodenburg, terwijl ze oude 'Gouden Gidsen' los snijdt. ,,Deze zijn voor de plakkers van het papier-maché straks."

Roodenburg is blij dat ze nu binnen staat in de schuur achter op het erf van Cees van de Geer. Buiten staat een grote hijskraan die de kop van een paard op het onderstel aan het tillen is. ,,Binnen is het een stuk veiliger, ik hoop altijd maar dat het goed gaat."

SAAMHORIGHEID Bouwgroep De Heuvelgroep gebruikt al ruim tien jaar dezelfde bouwplaats als De Poentjes. ,,Toch voelt het niet als concurrentie hoor" aldus Janet van den Sigtenhorst. ,,Onze bouwgroep heeft mensen van alle leeftijden, De Poentjes heeft meer jeugd. En als we elkaar kunnen helpen, dan zullen we dat altijd doen. We doen het gezellig met z'n allen en er is een ontzettende saamhorigheid onder de bouwers."

Dat blijkt wel als Peter Breuer komt aanlopen. ,,Ik werk in Rotterdam en vrijdags ben ik vrij, dus kom ik donderdag alvast naar Leersum. Dan ga ik hier bouwen. En zondagmiddag bouw ik aan mijn eigen wagen op camping De Bonte Vlucht. Wij hebben dit jaar een kleine wagen en daar heb ik weinig werk aan. Het corso is mijn leven, dus bouw ik hier mee. De campinggasten kunnen dan op vrijdag de zestiende hun eigen wagen konten en plakken, wat elk jaar zo gezellig is."

'CAPTAIN HOOK' Bouwgroep De Heuvelrug is nu bezig met zijn tweeëntwintigste wagen. ,,Mijn man Edwin is toen gestart met een aantal van zijn neven", vervolgt Janet. ,,Ik ben er zelf in het tweede jaar bijgekomen. We zijn begonnen met kleine wagens, maar de laatste jaren bouwen we steeds een grote praalwagen. En wij bouwen de wagens helemaal zelf", vertelt ze vol trots. ,,Mijn mooiste herinnering was wel dat we in 1999 met 'Captain Hook' alles wonnen. Dat was onze eerste grote wagen en we hadden figuratie. De hele bouwgroep liep toen verkleed mee over het parcours. Het was nog wel stressen, want tijdens het wachten voor de start waren we nog aan het plakken. 200.000 dahlia's hadden we toen. Maar het was net op tijd klaar."

STOOM Janet gaat verder: ,,Dit jaar is ons thema 'Het IJzeren paard', een combinatie van een paard met een stoomlocotief. Vroeger ging alles met het paard, maar de techniek ging door en nu is het paard ingehaald door de techniek. Dat willen we uitbeelden met onze wagen. De dierlijke kracht die ooit werd ingezet, vervangen door stoom, kolen en staal."

De takelklus is inmiddels afgerond en het paard zit vast aan de locomotief. Een van de bouwers sluit een brandblusser aan en trekt de hendel open. Uit de neusgaten van het paard komt rook, een briesend paard. De meiden die boven op de stellage aan het papier-machéën zijn, gaan onverschrokken door, zij zijn inmiddels al heel wat gewend. Janet sluit af: ,,De entree- en tribunekaarten voor het Bloemencorso zijn te koop bij ons in de winkel: Vivánt Edwin en Janet en anders bij de AH."