• Joek en Louis Guldemond geven volgende week een lezing over hun fietsavonturen.

    Danny van der Linden

Europa doorkruisen per fiets

DRIEBERGEN Joek (82) en Louis (84) Guldemond zijn beiden sportief aangelegd. Hun vakanties brengen ze dan ook het liefst fietsend door. In de loop der jaren zijn ze op deze manier dan ook op bijzondere plaatsen terechtgekomen.

Danny van der Linden

,,Ik ben eigenlijk altijd al met sport bezig geweest", vertelt Louis Guldemond. ,,Ik deed aan hardlopen en heb heel vaak de halve marathon gelopen en ook een paar hele marathons. Toen ik vijfenzestig werd ben ik er mee gestopt. Hardlopen is niet goed voor je gewrichten en je wordt toch een dagje ouder." Uiteindelijk brengt de fiets uitkomst. ,,Mijn lichaam verlangde naar beweging. Dat is een soort verslaving. Ik ben toen gaan fietsen." Partner Joek, ook al sportief aangelegd, volgt snel. ,,Ik heb veel moeten leren, maar dat ging best snel. Ik heb een ballet achtergrond en ik doe  nog elke week aan Steps bij Sportvereniging Spirit."

PROFRENNER Inmiddels heeft het stel al duizenden kilometers afgelegd op de fiets. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen werden op de fiets bezocht. Soms leidde dat tot bijzondere situaties. ,,In het voormalige Oost-Duitsland kwamen we in een plaatsje waar ze nog nooit fietsende toeristen uit Nederland hadden gezien. De lokale krant werd gebeld om ons te interviewen", vertelt Louis. ,,Dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Ik denk dat het in 2006 was."

Ook een ontmoeting met een Italiaanse profrenner staat het paar nog helder voor de geest. ,,Hij zag ons fietsen met ons fietstassen. Dat had hij in dat gebied, waar hij waarschijnlijk vaak trainde, nog nooit gezien. Het leuke was dat hij met ons op de foto wilde."

TIPS EN ADVIES Tijdens de reizen die ze maakten kregen Joek en Louis Guldemond veel ervaring. Hierdoor kunnen ze andere fietsers zonder problemen van advies voorzien. Aan wie kun je bijvoorbeeld het beste de weg vragen? Louis:,,Niet aan vrouwen met een hond. Zij maken vaak kleinere rondjes met de hond en kennen de grotere omgeving niet goed. Wij vragen altijd de weg aan andere fietsers uit de omgeving. Zij weten de weg vaak het beste."

Tijdens een fietsvakantie kun je ook in de problemen raken. ,,Je kunt de weg kwijt raken, maar daar vinden we altijd wel iets op. Bovendien heeft Louis een uitstekend richtingsgevoel", aldus Joek die ooit doodsangsten uitstond toen een motor haar met hoge snelheid tegemoet kwam rijden. ,,Dar ging nog maar net goed. Hij reed veel te hard."

LEZING Een tocht die veel indruk maakte op de fietsers is die in de Dolomieten. ,,Dat is ontzettend zwaar", weet Louis. ,,Ik heb echt ontzettend veel respect voor Joek. Dat ze dat gedaan heeft is een wereldprestatie." Joek zelf genoot van de toertocht van de Amstel Gold Race. ,,We reden samen de tocht van honderd kilometer. Er waren ook beklimmingen, waaronder de bekende Cauberg in Valkenburg." Voor de goede orde: Joek was toen vijfenzeventig jaar.

De enthousiaste verhalen van Joek en Louis bleven ook niet onopgemerkt bij 3Flora. ,,We zijn al jaren lid van deze vereniging", zegt Joek. Op de vraag of een vereniging waar men zich bezighoudt met flora wel interesse zal hebben, is het antwoord eenvoudig: ,,We zijn onderweg ook heel veel bijzondere natuur tegengekomen. Sterker nog: je voelt je vaak heel erg één met de natuur." En al snel volgen verhalen over bijzondere ontmoetingen met dieren. Al deze verhalen en diverse tips komen aan bod tijdens de lezing van 3Flora op 7 februari van 19:45 uur tot 22:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.drieflora.nl.