• Wilco Willemse

Er kan weer worden gekookt in Amerongen

AMERONGEN Goed nieuws voor kookliefhebbers in Amerongen. Even leek het er op dat er geen plek beschikbaar was voor de populaire kookcursussen van Cursusproject Amerongen. Maar vorige week kwam dan toch het nieuws naar buiten dat De Proloog zijn keuken beschikbaar stelt.

Wilco Willemse

Daarmee kan kok Wim Gieszen aan zijn 25e seizoen beginnen. De voorgaande jaren werd er met veel plezier eerst in De Ridderhof en later in de keuken van het Zendingsdiaconessenhuis gekookt. Met de verhuisplannen van de zusters in het vooruitzicht moest omgezien worden naar een nieuwe plek.

WORKSHOP De keuken van De Proloog kwam in beeld tijdens de workshop Puur Bouillon van De Gouden Soeplepel, verzorgd door Gieszen. Mirjam Schennach van De Proloog: ,,Die workshop was een groot succes. Wim kan enorm goed enthousiasmeren en we wisten al snel dat we vaker dit soort workshops wilden. In gesprek met het bestuur van het cursusproject bleek dat er een keuken gezocht werd voor hun kookcursussen en toen was de deal snel rond. We zijn dan ook enorm blij en trots om de komende edities van Koken met Wim te faciliteren. In aanloop daar naartoe organiseren we een Kerstkookworkshop. Die was binnen 24 uur vol dus er is nu een tweede datum gepland op 12 december."

KOKEN VOOR MANNEN in 1993 begon Wim Gieszen met zijn eerste cursus in Amerongen. De cursus 'Koken voor Mannen' was al snel een succes. Gieszen: ,,Het eerste recept weet ik nog. We maakten een Tournedos Rossini met paté en kersensaus, ze vonden het heerlijk. In de loop der jaren heb ik enorm veel recepten verzameld, de computer staat er vol mee. Ik heb al eens een kookboek uitgebracht met recepten en verhalen van cursisten. Ik heb nu vijf kookclubjes, het is zo leuk om te doen. Eten verbindt en er ontstaan vaak prachtige gesprekken tijdens het koken."

Later volgden ook cursussen voor vrouwen. Gieszen: ,,Vrouwen hebben vaak een bredere basiskennis dan mannen. Ze weten meer van koken en dan geef ik ze tips om het beter en efficiënter te doen. Iedereen leert van mij hoe ze de oven kunnen gebruiken tijdens het koken. Als het vlees of de vis daar in staat, kan er in alle rust aan de rest van het menu gewerkt worden."

ZILVEREN KOKSMES Gieszen, inmiddels gepensioneerd, was zijn hele werkzame leven kok. Tijdens zijn opleiding aan de horecavakschool in Arnhem had hij een paar mooie leerbedrijven. ,,De Witte Holenvoet in Scherpenzeel en het Koetshuis in Rhenen waren toen nog sterrenzaken. Daar heb ik veel geleerd en heb ik de liefde voor het vak gekregen. Ook in mijn diensttijd heb ik alleen maar gekookt. De officieren lieten me liever hun maaltijd koken dan dat ik op oefening moest." Later werd Gieszen instellingskok en werkte 37 jaar in revalidatiecentrum De Hoogstraat, eerst in Leersum en later in Utrecht. Het hoogtepunt van zijn carrière als kok was het winnen van het Zilveren Koksmes, een kookwedstrijd tijdens de Horecava, de vakbeurs voor horeca.

Inschrijven voor de cursus Koken met Wim kan via de website van Cursusproject Amerongen.