• We Drive Solar / K. Vermaas
  • Het dorpsnetwerk kijkt of er voldoende belangstelling is een elektrische deelauto.

    Pander Roskam

Elektrische deelauto mogelijk naar Amerongen

AMERONGEN Het dorpsnetwerk maakt zich sterk om inwoners van Amerongen te interesseren voor deelname  aan een uniek autodeelproject. De Provincie Utrecht start in 2017 met het project 'We Drive Solar' waarbij 150 elektrische auto's worden ingezet die gebruikt kunnen worden door meerdere chauffeurs. Bijzonder is dat de stroom om de auto te laden groen is en dat de laadpaal die bij dit project gebruikt wordt ook stroom terug kan leveren aan het net. Het project wordt mede ondersteund door de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Pander Roskam

 

DEELAUTO De auto die gebruikt wordt bij dit project is een vijfdeurs gezinsauto, de Renault ZOE. Op de website van Renault is het mogelijk om heel snel uit te rekenen hoever je komt met een volle accu. De fabrikant geeft aan dat de actieradius bij gemiddeld gebruik ongeveer 300 kilometer is, voldoende om heel Nederland te bereiken. Verder is de auto rijk uitgerust: Airco, navigatie, autoradio met met bluetooth. Sleutels ontbreken. Reserveren, openen en sluiten gaat via een app op de smartphone.

 

PIEKOPVANG In de stad Utrecht wordt zonnestroom opgeslagen in batterijen van elektrische auto's. De zonnepanelen laden die batterijen overdag op en kunnen 's avonds -wanneer de stroomvraag het grootst is- de stroom uit de batterijen van de auto's halen teneinde de piekbelasting op te vangen. Indien nodig wordt de accu dan later in de nacht weer volgeladen. De accu van de Renault is sterk genoeg om zoveel stroom op te slaan dat een gemiddeld gezin er twee weken mee voort kan. De accu is geschikt voor snelladen zodat na een uur aan de laadpaal, de auto weer 100 km rijden.

 

KOSTEN Het bezit van een auto is niet goedkoop, zeker als je bedenkt dat het leeuwendeel van de auto's 23 van de 24 uur stil staat. Toch hebben veel huishoudens zelfs een tweede auto. Het zou wel eens heel voordelig kunnen zijn om vooral die tweede auto's te vervangen door een deelname aan dit project. Vaste deelnemers betalen een bedrag per maand voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting en administratie. Het maandbedrag is afhankelijk van het aantal vast deelnemers. Zo betaal je 215 euro per maand als je de auto met z'n drieën deelt. Dan kan je er 5000 km per jaar mee rijden. Deel je de auto echter met z'n zessen, dan betaal je 99 euro per maand voor 2500 km per jaar. Daar komt dan nog 10 à 20 euro per maand bij voor elektriciteit. Rij je meer dan betaal je 0,18 cent per km. De kosten kunnen echter ook omlaag als buitenstaanders de auto gebruiken. Zij betalen 0,20 cent per km en 5 euro per uur. De opbrengsten worden verdeeld onder de vaste deelnemers.

Volgens het NIBUD kost de kleinste auto die gemiddeld 8500 km per jaar rijdt 309 euro per maand. Dus zelfs met drie deelnemers en 3500 km extra ben je dan nog 40 euro voordeliger met 'We Drive Solar'. De eerste stap is nu te onderzoeken of er in Amerongen voldoende belangstelling voor een elektrische deelauto bestaat. Als dit project voor u mogelijk interessant is, neem dan contact op met info@inamerongen.nl. Bij voldoende belangstelling wordt er een voorlichtingsavond georganiseerd in Amerongen. Meer informatie op www.wedrivesolar.nl