• Archief BDUmedia

Eis werkstraf voor man die onder invloed ongeluk veroorzaakte

LEERSUM (JPU) Tegen een 31-jarige man uit Wijk bij Duurstede die onder invloed van softdrugs en alcohol in Leersum een ernstig ongeluk heeft veroorzaak, is donderdag bij de rechtbank in Utrecht tweehonderd uur werkstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast eiste de officier van justitie een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar en reclasseringstoezicht.

De verdachte kwam twee jaar geleden nadat hij met zijn bandje had gerepeteerd in een oefenruimte in een boerderij in Boswijk op de Langbroekerweg in Leersum in botsing met een boom. De twee andere leden van de band zaten ook in de auto. De twee inzittenden voorin hadden gordels om. Maar de derde was er het ergst aan toe. Hij zat achterin zonder gordel. De drie jongens waren allen een half jaar bezig met revalideren. Ze waren vorig jaar net weer met hun bandje begonnen toen een van de slachtoffers een eind aan zijn leven maakte. De zelfmoord leek los te staan van het ongeluk. De man had al jaren psychische problemen.

De verdachte vertelde op de zitting dat hij op verzoek van de andere jongens een mooie route naar huis had gekozen. Hij reed zestig kilometer per uur. Dat mocht op die smalle bosweg. Maar eigenlijk was het in het donker te hard, zei de verdachte. Hij verloor de controle over het stuur en hij raakte een boom. In het ziekenhuis bleek dat hij teveel alcohol had gedronken. Hij gaf toe dat hij drie biertjes had gedronken. Ook waren er sporen van cannabis in zijn bloed. De verdachte vertelde dat hij elke dag voor het slapen gaan als medicijnen een joint rookt.

De verdachte gaf aan dat hij hulp van de reclassering kan gebruiken. De officier waardeerde het dat de verdachte de schuld op zich nam. Advocaat Leijendekker wees erop dat niet altijd duidelijk is hoeveel invloed softdrugs hebben op de rijvaardigheid. De uitspraak is op 16 juni.