• Een leerling van groep 8 van CBS De Schakel springt ver, na een aanloop vanaf de helling.

    Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet

'Eindelijk weer eens een sportdag samen'

LEERSUM Nadat de weersomstandigheden een aantal jaren roet in het eten hadden gegooid, ging de gezamenlijke sportdag voor de bovenbouw van de drie Leersumse basisscholen nu weer eens door. In een gemoedelijke sfeer werd er op individueel niveau gestreden op atletiek- en zwemonderdelen en werden er vele spellen gespeeld, zoals flessenvoetbal en volleybal.

Edith Hazelzet

De sportdag begon vrijdagochtend een beetje fris, maar eindigde 's middags in de stralende zon. Meester Roland van Barneveld van CBS De Schakel was de veteraan in de organisatie van de sportdag van dit jaar, waaraan zo'n 290 leerlingen van groepen 5 tot en met 8 deelnamen. Samen met leerkrachten Milou den Houdijker, Linda van Vliet en Nathan Eikelenboom zette hij een strak geplande maar gezellige dag neer, waarbij de inzet van tientallen ouders onontbeerlijk was. Zij begeleidden de groepjes leerlingen, zorgden voor catering en administratie en klokten tijden op de verschillende onderdelen zoals de duurloop, schoolslag en rugcrawl.

OLYMPISCH Van Barneveld herinnert zich nog dat in het verre verleden de sportdag echt een strijd was tussen de scholen: ,,Alle kinderen droegen hun eigen schoolshirtje en het ging echt tégen elkaar, in plaats van gezellig met elkaar. Toen hebben we het in een jaar waarin de Olympische Spelen waren anders aangepakt. Vanaf die tijd geldt ook bij ons de Olympische gedachte: het gaat om het meedoen, en als je goed je best doet kun je een individuele medaille winnen." En dat kwam over: ,,In mijn groepje alleen maar lieve kinderen, die goed meededen en wilden presteren," vertelt begeleider Trudi. Ouder Lyander constateerde wel dat de kinderen minder fanatiek werden zodra er op onderdelen niets te winnen viel, zoals bij de hindernisbaan: ,,Was dat weer wel het geval, dan leefden ze meteen weer op." Ondertussen hadden de ouders van de administratie, die alle uitslagen bijhielden, het voortdurend druk. Nog als erfenis van meester Peter van der Veen, die vele sportdagen organiseerde, kregen de teams de meest rare namen van bijzondere dieren zoals de trompetneushoornvogel en de blauwbuikscharrelaar. Niet erg handig om honderden keren uit te moeten schrijven op een dag. Maar alles voor het goede doel: de kinderen een leuke dag bezorgen. En dat lukte. ,,Leuk!" was het eensluidende antwoord dat de kinderen gaven op de vraag hoe ze de dag vonden.

MEDAILLES Alle leerlingen kregen aan het einde een sportdiploma met daarop hun persoonlijke scores van de dag. Alleen op zwem- en atletiekonderdelen konden medailles gewonnen worden. De drie basisscholen bleken nagenoeg even sportief en onder luid gejuich haalden de winnaars bij de jongens en de winnaars bij de meisjes hun medaille op op de badmeesterstoren. Anouk van Velzen, toezichthouder bij Bosbad Leersum, floot de zwemonderdelen: ,,Ik vond de dag erg goed georganiseerd. Alles verliep soepel. Het was leuk om zoveel kinderen tegelijk in het Bosbad te ontvangen."

Meester Roland bedankte de vele ouders die meehielpen, net als een aantal leerlingen van de sportklassen van het CLV. Ten slotte werd het Bosbad geprezen door Van Barneveld: ,,Het is een luxe dat we gratis gebruik mogen maken van deze schitterende locatie." Na alle plichtplegingen was het vrij zwemmen voor alle kinderen die nog energie over hadden na de sportieve en gezellige sportdag in het Bosbad. En alle meesters van CBS De Hoeksteen en CBS De Schakel gingen aansluitend samen een weekendje naar Maastricht: ,,We waren een beetje jaloers op alle leuke dingen die onze vrouwelijke collega's samen doen. Nu is het onze beurt", aldus meester Mark.

Foto's: Edith Hazelzet