• Corina Blommendaal

'Eindelijk krijgen we buren'

DOORN Ghita Hulster en haar gezin dachten inmiddels dat het nooit meer zou gaan gebeuren, maar hun lange wachten wordt beloond. Het al jaren braakliggende terrein op de hoek van de Oude Woudenbergseweg wordt bebouwd. De plannen liggen al klaar, waarbij de omwonenden intensief betrokken zijn. Als de laatste puntjes op de i zijn gezet, wordt dit najaar gestart met de bouw van De Kaapse Hof.

Corina Blommendaal

Eind 2000 kochten Ghita Hulster en haar man een jaren '30 woning, twee-onder-een-kap. Ze hebben flink geïnvesteerd in het huis, wat ook nodig was. ,,We hebben alles eruit gesloopt en zijn gaan verbouwen. In april 2001 zijn we er gaan wonen", vertelt Hulster. ,,Toen zaten de Opeldealer ZAM, de spuiterij, het schadeherstelbedrijf en de wasstraat van de firma Kraan en het Shell-benzinestation hier nog. Bedrijvigheid alom. Toen wij het kochten zou binnen drie jaar een nieuwbouwplan worden gerealiseerd en zouden deze bedrijven allemaal naar het nieuwe bedrijventerrein op de Velperengh verhuizen. Dat leek ons wel wat. Leuk voor onze toekomstige kinderen, om in een kindvriendelijke nieuwbouwwijk met jonge gezinnen te wonen. In 2003 en 2005 werden onze twee zoons geboren, maar de nieuwbouwwijk staat er nog steeds niet."

VANDALISME Eerst vertrokken de bedrijven en werd het steeds leger. ,,Dat was een afschuwelijke periode, want het vroeg om vandalisme", vertelt de Doornse. ,,Er werden ramen ingegooid en uiteindelijk werden gebouwen zelfs in brand gestoken. Gelukkig zijn de resten daarna allemaal verwijderd en zijn er bouwhekken omheen gezet. Eigenlijk zitten we al een tijd lang met een onverkoopbaar huis. Het feit dat je klem zit en niet kunt verkopen, ook al zou je dat willen, voelde voor ons erg vervelend.'' Ook dat het onkruid vanaf het terrein steeds ongevraagd overwaaide, gaf veel extra werk in hun tuin. ,,Tevens is het echt een plek waar mensen gewoon rotzooi dumpen, niet fijn."

AFGEBLAZEN In 2007 werd er uiteindelijk een bouwvergunning verleend en had projectontwikkelaar Slokker het nieuwbouwproject behoorlijk op poten. Er waren zelfs al woningen verkocht, maar de nodige zeventig procent werd niet gehaald, dus kon het project niet doorgaan en moesten de verkochte woningen weer terugbetaald worden aan de kopers. Daarna heeft Slokker het nog een paar keer geprobeerd op te starten, maar daar is uiteindelijk niets uitgekomen. Hier speelde de economische crisis een grote rol in.

Met de aankondiging van de bouw van De Kaapse Hof lijkt het toch echt te gaan gebeuren. ,,Nu ligt er voor het eerst een plan waar wij heel erg blij mee zijn", vertelt Ghita Hulster. ,,Het gaat om 32 nieuwe woningen. De stijl is licht, wit, monumentaal, het oogt als één geheel en het zijn allemaal verschillende soorten woningen. Wat wij heel fijn vinden is dat er rekening is gehouden met de eerder gemaakte afspraken, zodat we daar niet meer over hoeven te praten. Dat is echt heel prettig. Toen we het kochten wisten we al dat we een tot anderhalf jaar met een bouwproject achter ons zouden zitten, dus dat vinden we geen probleem. Wel zijn we erg blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren. Het gaat er alleen maar beter op worden. Alleen al omdat we straks niet meer op de hoek maar in het midden van de straat wonen."