• Rechtbank Gelderland

Eigenaresse eist inbeslaggenomen hond Timo terug

DOORN De Raad van State gaat proberen versneld uitspraak te doen in de zaak over de Doornse hond Timo. Dat maakte de voorzitter van de Raad donderdag bekend. De hond werd vorig jaar door de burgemeester in beslag genomen na een vierde bijtincident.

Het snelle oordeel van de Raad zal zeker naar wens zijn van de eigenaresse van de hond. Maar of de hond met het hoger beroep bij de Raad van State terugkomt, is nog helemaal niet zeker. De voorzitter van de Raad constateerde donderdag dat wel duidelijk is dat de hond iets mankeert. Ook was het onduidelijk of Timo intussen een gedragscursus heeft ondergaan met goed gevolg.

De advocate van de eigenaresse vroeg de Raad donderdag in een spoedprocedure om het besluit van de burgemeester alvast terug te draaien, in afwachting van een definitief oordeel in deze zaak. Timo is al sinds de afgelopen zomer tijdelijk geplaatst in een asiel en dat doet de hond en de eigenaresse geen goed.

De burgemeester was volgens de advocate ook niet bevoegd om Timo in beslag te nemen. Dat gebeurde namelijk met het argument dat de openbare orde was verstoord. Maar het bijtincident dat leidde tot de inbeslagname vond plaats in het huis van de eigenaresse. De openbare orde was dus helemaal niet in het geding, aldus de advocate.

Maar de woordvoerder van de burgemeester zegt dat het niet uitmaakt of het laatste bijtincident binnen of buiten plaatsvond. ,,Als een hulpdienst de woning binnen moet, dan moet die niet vrezen voor een bijtincident." Volgens de woordvoerder zijn er al vier incidenten met de hond gebeurd en het volgende incident moet worden voorkomen. Hij verweet de eigenaresse dat die zich niet strak genoeg hield aan eerder opgelegde maatregelen.

De raadsvoorzitter constateerde dat Timo zeer agressief is en vooral bij kinderen. Dat was gebleken uit gedragsonderzoek door de Utrechtse Universiteit. De Raad oordeelt binnen zes weken.