• Marc Satijn

Eigenaar Wildzicht wil 'principiële uitspraak' rechter

LEERSUM (JPU) Eigenaar Bert van Doorn wil 'een principiële uitspraak' over het besluit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug om zijn camping Wildzicht en zijn permanente bewoners niet langer te gedogen. Dat zei zijn raadsman vrijdag in de Utrechtse rechtszaal op een vraag van de rechter wat de eigenaar en de overgebleven bewoners eigenlijk nog wilden bereiken.

De rechter verbaasde zich over het feit dat de advocaten de beroepszaken tegen een gedwongen ontruiming niet hadden ingetrokken. Volgens haar zijn er 'mooie resultaten bereikt' sinds een zitting eind juni, toen de eigenaar en de bewoners om meer tijd vroegen en ze dat van de rechter ook kregen. Een aantal bewoners is al vertrokken, en de rest heeft onlangs van de gemeente een urgentieverklaring gekregen voor een sociale huurwoning in één van de Heuvelrugdorpen. Daarvoor krijgen ze tot begin 2018 de tijd, en onder voorwaarden mogelijk zelfs nog wat langer.

De raadsman van de bewoners trok daarop in de rechtszaal zijn beroepschriften in, maar de advocaat van Van Doorn wenste alsnog een rechterlijke uitspraak. Volgens hem staat er voor de Leersummer meer op het spel. De man moet alle caravans van het terrein verwijderen, maar hij wil kleine caravans kunnen houden voor verhuur aan dagrecreanten. Van Doorn mag verder met een minicamping.

Bovendien mag de Leersummer zelf ook niet meer in een caravan op het terrein wonen. Verder staat het gemeentebestuur tegen zijn zin geen verhuur aan Poolse seizoenarbeiders meer toe. ,,Dat is iets waar de gemeente niet aan meewerkt. Ook niet op andere locaties", benadrukte een vertegenwoordigster van de gemeente in de rechtszaal.

Ook sloot ze uit dat de gemeente en de provincie zullen meewerken aan de bouw van een tweede bedrijfswoning op het terrein, voor Van Doorn. Op het perceel staat al een bedrijfswoning waarin zijn moeder woont. Wel zou de gemeente twee caravans willen tolereren, zolang deze maar in een schuur worden opgeslagen. Die schuur staat nu echter nog helemaal vol, onder meer met meubilair van bewoners die de camping nog moeten verlaten. ,,Ik ben nu al constant aan het schuiven", aldus de Leersummer.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak in zijn beroepszaak.