• Restaurant Bentinck

Eeuwenoude huishoudboekjes vertaald naar historisch diner

AMERONGEN Restaurant Bentinck in Amerongen organiseert in maart onder de titel 'Uit de kasteelkeuken' een serie historische diners waarvan het menu is samengesteld door culinair publiciste Janny van der Heijden en chef-kok Tommy Janssen. De basis voor het menu vormen de 17e- en 18e-eeuwse huishoudboekjes van Kasteel Amerongen, die door het 'Heel Holland bakt' jurylid en de chef zijn bestudeerd en zijn vertaald naar hedendaagse gerechten.

De huishoudboekjes kwamen in beeld bij de samenstelling van de tentoonstelling 'Sterke vrouwen op Kasteel Amerongen' in 2016. Ze bleken een bron van informatie over wat men op het kasteel at en waar het werd ingekocht. Eigenaar van restaurant Bentinck Peter-Paul Swijnenburg: „Janny van der Heijden en onze chef Tommy Janssen bestudeerden de menu's en hebben receptuur van toen doorontwikkeld naar aantrekkelijke hedendaagse gerechten. Bij het menu serveren we optioneel een aantal dranken, waarvan de keuze eveneens historisch is bepaald."

KASTEELKEUKEN De gasten starten hun historische culinaire ontdekkingsreis in de oude kasteelkeuken met een aperitief en amuses en een uiteenzetting. Daarna wandelen we naar restaurant Bentinck dat op 100 meter van het kasteel is gevestigd in de voormalige paardenstallen. Hier serveren we een menu van vijf gangen, waarbij elk gerecht wordt ingeleid. Na afloop krijgt men een menuboekje met het achterliggende verhaal mee.

LEZING „De dineravonden in maart zijn op individuele reservering, maar voor groepen en bedrijven is het ook mogelijk om op andere momenten gebruik te maken van dit bijzondere arrangement, eventueel aangevuld met een lezing door Janny van der Heijden", aldus Peter-Paul Swijnenburg.

DINER Het arrangement 'Uit de kasteelkeuken' is te reserveren op 9, 10, 16, 17, 22 en 23 maart. De prijs bedraagt 79 euro per persoon, inclusief aperitief, amuses, een 5-gangenmenu en een menuboekje. Overige dranken zijn exclusief. Meer informatie is te vinden op www.restaurantbentinck.nl.