• Chefs Robert Poel en Thomas Diepersloot van Voltaire op het podium tijdens de uitreikingsceremonie.

    Parc Broekhuizen
  • Joël Broekaert
  • Facebook Michelin Nederland

Eerste Michelinster voor Voltaire in Leersum

LEERSUM Restaurant Voltaire op Parc Broekhuizen heeft maandag zijn eerste Michelinster ontvangen. Chefs Robert Poel en Thomas Diepersloot trokken een beetje beduusd maar vol trots de bijbehorende 'bragard' - de koksbuis van Michelin - aan op het podium van het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Edith Hazelzet

Restaurant Voltaire, waaraan sterrenchef Jacob Jan Boerma is verbonden, is nog geen twee jaar open. De Leest, het eigen restaurant van Boerma, behield de drie Michelinsterren die het al had. De jonge chefs Poels (30) en Diepersloot (30) werkten eerder beiden in de keuken van De Leest. Ze kwamen maandag op het podium bijna niet uit hun woorden van geluk. Diepersloot gaf aan ervan gedroomd te hebben: ,,Je hoopt er stiekem wel op. Je doet elke dag weer je best, je gaat ervoor." De Michelinjury noemde restaurant Voltaire 'een absolute topper'.

SUPERTROTS Anita Bos, interim-manager van Parc Broekhuzien, reageerde vanuit Amsterdam, waar ook eigenaar Wim Dieker aanwezig was: ,,We zijn hier allemaal zo ongelofelijk trots. Deze jongens, en het hele team, hebben zo hard gewerkt. Ook onze maître-sommelier, Yvo Kwak, wil ik hierbij zeker noemen. Ze verdienen het echt. Dat je zo snel na opening al een Michelinster krijgt, is een droom die werkelijkheid wordt." Ze bedankt Jacob Jan Boerma: ,,Hij heeft met zijn adviezen en coaching een enorm belangrijke rol gespeeld." Op de vraag wat een Michelinster in de praktijk betekent, antwoordt zij: ,,Veel druk. De ambitie om een tweede ster te willen behalen, dient zich meteen aan. Maar een tweede is nog moeilijker. Ik hoop vooral dat het betekent, dat we heel veel gasten mogen verwelkomen, die laaiend enthousiast weer de deur uit gaan."

TWEE Restaurant Voltaire is de enige nieuwkomer in de provincie Utrecht, waar de stad Utrecht wederom verstoken bleef van enige Michelinster. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft met Voltaire en La Provence in Driebergen-Rijsenburg, nu twee sterrenrestaurants binnen de grenzen. In totaal ontvingen twaalf nieuwe restaurants één Michelinster. ,,Mooie oogst. Jonge gasten, veel nieuwe restaurants, een paar relatief onbekende nieuwkomers en een paar harde werkers die beloond worden voor jarenlang consistent werk", aldus culinair journalist Joël Broekaert. Wijnkenner en -journalist Gert Crum laat op Twitter weten: ,,Een ster voor Voltaire. Best bijzonder na een wat rommelig jaar. Natuurlijk volstrekt gegund."