• Edith Hazelzet

Eerste etappe Avondvierdaagse afgelast wegens onweer

LEERSUM De organisatie van de Avondvierdaagse Leersum/Amerongen heeft, net als vorig jaar, de eerste etappe moeten afgelasten wegens onweer.

Edith Hazelzet

Er werd door MeteoConsult, dat weeradviezen geeft bij evenementen, een zware onweersbui voorspeld precies ten tijde van de start om 18.00 uur. Voorzitter Els Roeterink: ,,We wilden op tijd de beslissing nemen, zodat de scholen alle leerlingen nog konden bereiken."

In 2014 moesten de deelnemers kort na de start rechtsomkeert maken, en volgens een noodscenario veilig teruggeleid worden naar het HDS-terrein.

Om 18.00 uur is er in Leersum echter geen onweer te bekennen - het zonnetje schijnt zelfs - en op Facebook volgen teleurgestelde reacties. Els Roeterink hierover: ,,In Driebergen is het noodweer. Hier lijkt het nu toch langs te trekken, terwijl de bui om 17.00 nog recht over Leersum zou gaan. Dat is heel zuur. Maar je moet varen op het advies van MeteoConsult. Pas om 17.45 konden zij definitief uitsluitsel geven wat de bui precies zou doen. Maar dat is te laat om iedereen te bereiken. We hebben nog even gedacht om de start met een half uur uit te stellen, maar vonden het niet verantwoord 1400 deelnemers buiten te laten wachten. Na de recente gebeurtenissen in Amersfoort wil je geen enkel risico nemen. En het startadvies was negatief."

Om 20.10 barstte in Leersum alsnog een hevig onweer los. ,,Op dit tijdstip waren de 15 kilometerlopers nog zeker niet binnen geweest, en de lopers van de tien kilometer wel of net niet binnen, maar nog zeker niet thuis.''