Eerste Cultuurcafé op Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG Het cultuurcafé op de Utrechtse Heuvelrug start woensdag 16 december in De Weide Blik in Driebergen. Doel is het culturele veld, onderwijs en iedereen met een passie voor kunst en cultuur bijeen te brengen om te ontmoeten, te netwerken, kennis te delen en elkaar te inspireren'', aldus Joyce Delpeut, cultuurcoach van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Gizella Komondy

Het thema van de avond is 'ontmoeten en verbinden'. Gastvrouw van de avond, moderator Tineke de Booi, nodigt iedereen uit plaats te nemen aan één van de vier 'droomtafels' in de zaal: erfgoed en muziek, beeldende kunst, film en podiumkunsten. Onder leiding van een tafeldame of -heer mogen deelnemers brainstormen over een cadeau voor de bewoners van de Utrechtse Heuvelrug ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de gemeente.

BRAINSTORMEN Artistiek leider van Threehills, Kamiel van der Laan, leidt de tafelgesprekken over podiumkunsten en kunstenares Mirjam Verhoef van Ateliers Driebergen praat mee over beeldende kunst.

Jorg Arend van Il Sogno neemt samen met Jemima de Brauwere van Landgoed Zuylenstein zitting aan de tafel cultureel erfgoed en muziek. Hetty Thijssen van stichting 100% Heuvelrug voert gesprekken aan de tafel film.

CULTUURCAFÉ Cultuurcoach Joyce Delpeut hoopt op een grote opkomst.

,,Toen ik begon als cultuurcoach op de Utrechtse Heuvelrug was één van mijn wensen een cultuurcafé te starten. Ik ben vorig jaar begonnen met een mailing aan de scholen en het culturele veld om de behoeften te peilen. Ik heb daarop veel leuke reacties gekregen. Het is geweldig dat ik de gelegenheid heb gekregen en dat nu, een jaar later, het cultuurcafé een feit is."

TALENT Het is de bedoeling vier keer per jaar een cultuurcafé te organiseren, steeds op een wisselende plek. Host van de avond, Tineke Booi, stelt De Weide Blik in Driebergen beschikbaar voor het eerste cultuurcafé. Deze ruimte staat gewoonlijk ter beschikking aan mensen met een talent in breedste zin van het woord. Zij wil daarmee mensen rust, ruimte en inspiratie bieden om te kunnen werken aan een kunstwerk of een toneelstuk.

Binnenkort is in De Weide Blik een foto-expositie te zien van mensen die aan de Langbroekerdijk wonen. De foto's zijn gemaakt door studenten van de School voor Journalistiek.

SUCCES Het idee van een cultuurcafé is niet nieuw. In verschillende dorpen en steden draait het al een paar jaar met veel succes. Zo ook in Wijk bij Duurstede, daar opent het cultuurcafé vier keer per jaar haar deuren om cultuurbeoefenaars en -liefhebbers te verbinden. Beeldende kunst, muziek, fotografie, toneel of dichtkunst staan wisselend centraal. 'Cultuur is immers van iedereen is het motto'.

Aanmelden voor het cultuurcafé? Dat kan door een mailtje te sturen naar cultuurcoachuh@rbzout.nl.