• Initiatiefnemer van Maatje Mobiel Nieko van Veen (2e van links) met vier chauffeurs, Nico Boonstoppel, Anneke Veen, Jan Veen, Rob Kouffeld (vnlr).

    Victor Schutijser

'Een taxi gaat weg, wij begeleiden'

DRIEBERGEN Er zijn het afgelopen jaar ruim 300 inwoners van Driebergen en Park Boswijk vervoerd en begeleid door Maatje Mobiel. Vanwege dit succes is de organisatie op zoek naar een coördinator en extra chauffeurs.

Victor Schutijser

 

,,De bedoeling van Maatje Mobiel is dat we mensen die geen familie, vrienden of buren hebben, naar het ziekenhuis of naar een dokter of fysiotherapeut brengen, begeleiden en vervoeren. Dat tegen een kleine vergoeding", legt Anneke Veen, maatje bij Maatje Mobiel, uit.

 

,,Mensen die gebruik maken van de dienst zijn meestal hoogbejaarden. We begeleiden ze bij de arts, want soms zijn ze een beetje doof of kunnen ze het niet goed volgen. Daarna brengen we ze weer terug", gaat Anneke verder.

 

BEGELEIDEN ,,De nadruk ligt op het begeleiden", vertelt Rob Kouffeld. ,,We zijn geen taxidienst. Hoever we begeleiden is helemaal aan de betrokkene. Dat kan zijn tot de deur, vaak gebeurt het tot in de wachtkamer, dan blijf je daar zitten tot degene weer terug komt. Maar ik heb inderdaad ook meegemaakt dat iemand zei: 'Ga alsjeblieft mee naar de specialist, want ik weet niet of ik alles onthoud. Dan kunnen we na afloop nog even napraten.' Ik vind dat een heel bijzonder accent", vertelt Kouffeld.

,,Vroeger had je bij Welnúh de vrijwillige hulpdienst, die is een stille dood gestorven. Toch wilden we het idee nieuw leven in blazen, daarvoor hebben we eerst gezocht naar een pakkende naam. Dat werd Maatje Mobiel", vertelt initiatiefnemer Nieko van Veen. ,,Ik ben in het dorpsnetwerk actief, daar heb ik gekeken hoe ik chauffeurs kan werven die dit een tijdje willen doen."

,,We zijn begonnen met ritten naar buiten de gemeente, maar er waren ook ouderen die hier naar een arts moesten. Nu zeggen we, zolang het naar een arts is, kan ook een tandarts zijn, in Driebergen of daarbuiten dan gaan we het voor je regelen onder de voorwaarde dat je geen rijbewijs hebt en geen mantelzorger hebt die het voor je kan doen", legt Van Veen uit.

 

DANKBAAR Van Veen: ,,Het is allemaal één op één, dat vinden mensen heel prettig. Dan weten mensen ook waar ze aan toe zijn." ,,Mensen zijn zeer dankbaar en laten dat ook blijken; ik heb er een heel goed gevoel bij", vult Rob Kouffeld aan.,,Ik begin altijd met de vraag 'woont u al lang in Driebergen?'. Veel mensen hebben de behoefte om te praten. Vaak zijn het oudere alleenstaande mensen, die zijn al blij dat er iemand naast hen zit met een luisterend oor. Niet alleen hun ziekte verhaal, maar ook hun emoties willen ze kwijt." ,,We hebben nu acht chauffeurs, maar we willen er nog twee erbij. Anders worden we misschien slachtoffer van ons eigen succes. Er komen steeds meer ritten bij en chauffeurs moeten zich niet gedwongen voelen om ja te zeggen tegen een rit", besluit Nieko van Veen.

 

Nieuwe chauffeurs kunnen zich aanmelden bij Maatje Mobiel via het telefoonnummer 06-57305854.