• Gerwin van Luttikhuizen

Een op de drie Nederlanders zwemt wel eens in natuurwater

HEUVELRUG Slechts één op de drie Nederlanders zocht vorig jaar tijdens de zomer wel eens verkoeling op in een rivier, meer of natuurplas. Lang niet alle zwemmers die dit deden, zochten van tevoren op of dit wel veilig was. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van Kieskompas, uitgevoerd in opdracht van LocalFocus.

Op veel plekken in Nederland is het mogelijk om in natuurwater te zwemmen. Het gaat hierbij om binnenlandse wateren zoals rivieren, meertjes en plassen. In zee zwemmen telt daarbij niet mee.

Bekijk in onderstaande diagram hoe vaak mensen in natuurwater zwemmen. In het zwarte uitklapmenu kan een andere selectie gemaakt worden.

VEILIG ZWEMWATER? Zwemmen in natuurwater is niet altijd veilig. Zo kunnen er bijvoorbeeld te veel bacteriën of zelfs blauwalg in het water zitten. Gisteren publiceerden we een interactieve kaart waarop je voor veel zwemplekken in Nederland de hele zomer kunt zien of het zwemwater er veilig is. Benieuwd naar de kwaliteit van het zwemwater in de buurt? Kijk dan hier.

CHECKEN Iets meer dan vier op de tien natuurzwemmers gaf aan op voorhand op te zoeken of het zwemwater bij hun zwemlocatie wel veilig was. Ongeveer een kwart deed dit vorig jaar 'soms'. Voor mensen die aangaven wel van tevoren de kwaliteit van het zwemwater te controleren, was deze check een belangrijke graadmeter om te gaan zwemmen. Vrijwel iedereen stelde dat een negatief zwemadvies betekent dat zij hier niet het water in gaan.