• Francien van Lienden voor haar opgeborgen verzameling.

    Danny van der Linden

Een kast vol Driebergen

DRIEBERGEN Francien van Lienden (72) is geboren en getogen in Driebergen. Haar liefde voor het dorp zorgde ervoor dat ze in de loop der jaren een flinke verzameling met oude ansichtkaarten van Driebergen-Rijsenburg verzamelde.

Danny van der Linden

Bijna meteen na binnenkomst wijst Van Lienden op een luchtfoto. ,,Dit is de plaats waar nu de Albert Heijn aan de Hoofdweg staat. Onder in beeld zie je nog een deel van Hotel Het Wapen van Driebergen", zegt ze. Dan gaat ze verder: ,,Hier stond de eerste snackbar van Driebergen en daar achter was de bromfietsenfabriek DMF, Driebergen Motorrijwielen Fabriek. Heel vroeger was dat een limonadefabriek: Essenburger Bron." Het blijkt de aanzet tot een reeks vol herinneringen aan Driebergen en omgeving.

ORIGINELE ANSICHTKAARTEN ,,Het begon toen een vriend een jaar of tien geleden zijn verzameling ansichtkaarten liet zien", vertelt Van Lienden. ,,Ik was meteen verkocht. Het klikt dan met zo'n hobby." Inmiddels is de verzameling ontelbare kaarten rijk. ,,Ik verzamel alleen originele oude ansichtkaarten. Het liefst kaarten die gebruikt zijn. Vaak zit de postzegel er nog op. Het is ook leuk om te lezen wat mensen elkaar geschreven hebben."

Hoewel de verzamelwoede van Francien van Lienden dus gespecificeerd is, blijkt haar collectie toch meer te herbergen. ,,Er was iemand overleden wiens dochter vertelde over een vaasje met de naam Driebergen er op. Ik zei dat ik dat leuk zou vinden om te hebben", vertelt de verzamelaar. ,,Twee dagen later werd het bij me thuisbezorgd. Dat vond ik heel bijzonder."

FOTO'S MAKEN Als de kast opengaat komen er boeken vol ansichtkaarten tevoorschijn. Maar ook boeken over Driebergen en zelfgemaakte foto's komen voorbij. ,,Ik maak ook graag zelf foto's van Driebergen. Dat deed ik vroeger al van dingen als de Spaanse week. Maar als er nu bijvoorbeeld een winkel verdwijnt maak ik daar ook een foto van. Het is dan een herinnering aan het straatbeeld."

,,Ik heb altijd in winkels gewerkt in Driebergen. Ik werkte bij een bakkerij, een modezaak en een speelgoedwinkel. Dan leer je veel mensen kennen en hoor je veel. Zodoende weet ik veel over het dorp", zegt Francien van Lienden, die nog altijd actief is. ,,Momenteel doe ik vrijwilligerswerk bij Rehoboth. Daar heb ik trouwens ook zulke mooie foto's van."

SPARRENDAAL Het meest trots is ze op de pentekeningen van Sparrendaal die ze in haar bezit heeft. Haar echtgenoot is geen verzamelaar. ,,Ik vind het wel leuk hoor, maar ik doe er zelf niets mee."

Mensen die iets over Driebergen willen weten of op zoek zijn naar oude beelden, weten Francien van Lienden vaak te vinden. ,,Dat vind ik leuk, maar ik leen liever niets uit. Want soms krijg je dingen niet meer terug. Maar als iemand ergens een kopie van nodig heeft, help ik diegene graag." Hoewel Van Lienden veel plezier beleeft aan haar verzameling is het einde in zicht. ,,Eigenlijk begint het verzamelen een beetje tot stilstand te komen", vertelt Van Lienden. ,,Ik heb alles nu wel."

EXPOSITIE Er wordt gelachen. ,,Bovendien is de kast vol." Aan een expositie van de ansichtkaarten en andere materialen heeft ze nooit gedacht. ,,Maar misschien is dat toch wel leuk. Nu ligt alles maar in de kast te liggen. Bij een expositie kunnen meer mensen er van genieten. Misschien moet ik daar toch eens over nadenken", aldus Van Lienden.